Co mają wspólnego kefir, czosnek i twoja odporność – Dowiedz się teraz.

O kefirze, który przedłuża życie, pisał Mechnikow, laureat Nagrody Nobla, w artykule z 1908 roku pod tytułem „Kilka słów o kefirze”. Wskazywał on na znaczące korzyści płynące ze spożycia produktów mlecznych.

Choć kefir nie jest uniwersalnym lekarstwem, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit oraz innych systemów organizmu.

Znaczenie kefiru objawia się poprzez liczne korzystne właściwości.

W kefirze występuje Lactobacillus kefiri – unikatowy probiotyk, który ogranicza rozwój niebezpiecznych bakterii, takich jak salmonella, Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody, oraz E. coli.

Probiotyki zawarte w kefirze okazują się wyjątkowo efektywne w leczeniu i zapobieganiu różnorodnym biegunkom, a także Zespółowi Jelita Drażliwego (IBS).

Kefir, w porównaniu z innymi fermentowanymi produktami mlecznymi, zawiera mniej laktozy. Wynika to z procesu fermentacji, gdzie bakterie przekształcają laktozę w kwas mlekowy, co jest korzystne dla osób z nietolerancją laktozy, unikając u nich wzdęć i innych dolegliwości.

Spożywanie kefiru regularnie przynosi korzyści nie tylko dla trawienia. Jest źródłem wapnia, zawiera witaminę K2, która sprzyja wchłanianiu wapnia, a także witaminę D, magnez, fosfor. Te składniki wzmacniają kości.

Kefir jest niskokalorycznym, łatwostrawnym napojem białkowym, naturalnie fermentowanym. Jego spożywanie wieczorem jest zalecane. Szklanka kefiru, w zależności od zawartości tłuszczu, dostarcza 100-120 kalorii, 3-6 g tłuszczu, 5-6,5 g białka oraz 8-10 g węglowodanów, co przyczynia się do zaspokojenia głodu.

Kefir wieczorem przynosi szereg korzyści:

  • Wspomaga wchłanianie wapnia
  • Ułatwia zdrowy sen dzięki uczuciu sytości
  • Zaspokaja głód
  • Stabilizuje przemianę materii
  • Eliminuje wzdęcia nocne
  • Wzmacnia odporność, ponieważ około 70% komórek immunomodulujących wytwarza się w zdrowych jelitach.

Sposoby na kefir wspomagający odchudzanie:

  • Pić kefir w temperaturze pokojowej, najlepiej po wcześniejszym wyjęciu z lodówki.
  • Pić powoli, małymi łykami.
  • Dzięki niskiej zawartości kalorii i wspomaganiu wchłaniania substancji niezbędnych do rozkładu tłuszczu, kefir jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na utratę wagi.

Wzbogacanie kefiru dodatkami:

  • Cynamon, imbir, łyżeczka miodu do zwiększenia spalania tłuszczu.
  • Olej lniany (1 łyżka stołowa na 200 ml) do zapobiegania zaparciom.
  • Mieszanie z płatkami owsianymi, by poczuć się pełniej.

Przestroga:

  • Konsultacja z lekarzem jest wskazana przy wrzodach żołądka, zapaleniu błony śluzowej żołądka lub częstej zgadze.

Nie zapomnij podzielić się tymi informacjami z przyjaciółmi.

error: Treść zabezpieczona !!