Przepis na uniwersalny przepis pomocny w każdej chorobie: Cudowna mikstura.

Jeżeli często musisz walczyć z kaszlem czy nawet zapaleniem płuc, to z pewnością przyda Ci się ten przepis na syrop, który często robiła moja mama.

Gdy byłam dzieckiem i często chorowałam, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy na zewnątrz szalały wirusy. Syrop ten jest bardzo skuteczny w przypadku kaszlu i różnych stanów zapalnych dróg oddechowych. Można go również przyjmować profilaktycznie w celu zwiększenia odporności.

Jeżeli próbowałeś kiedyś pić klasyczny syrop z cebuli i nie przypadł Ci on do gustu, to z pewnością docenisz ten przepis. Cytryna i imbir odczuwalnie zmieniają smak syropu, który staje się łagodniejszy i jest lepiej przyjmowany przez dzieci. Do syropu można dodatkowo dodać miód i kurkumę, które również wpłyną na smak syropu, a dodatkowo wzmocnią jego lecznicze działanie.

Kiedy warto stosować syrop? Syrop z cebuli warto stosować w następujących przypadkach:

  • gdy mamy grypę;
  • gdy jesteśmy przeziębieni i męczy nas kaszel;
  • gdy leczymy stany zapalne jamy ustnej;
  • gdy walczymy z zapaleniem oskrzeli lub płuc;
  • gdy chcemy poprawić własną odporność.

Składniki:

  • duża cebula;
  • jedna cytryna;
  • cukier;
  • 2-3 cm świeżego imbiru (w przypadku syropu dla dzieci 2 cm, w przypadku syropu dla dorosłych 3 cm).

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Cytrynę pokrój w analogiczny sposób, ale bez uprzedniego obierania. Imbir obierz i pokrój na naprawdę cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki układaj w pojemniki warstwami – jedna na drugiej.

Każda warstwa powinna wyglądać w następujący sposób – na samym dnie cebula, na to cytryna i imbir, na to cukier. Zrób kilka warstw, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Następnie przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść go niedaleko grzejnika na około 3 dni. Po tym czasie odcedź powstały syrop, a pozostałe składniki wyrzuć do kosza. Tak przygotowany syrop przechowuj w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!