Sos śmietanowy z cukinii i warzyw korzeniowych (bez mąki). Sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 400 g cukinii (przygotowanej i obranej)
  • 90 g wędzonego boczku
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 200 ml słodkiej śmietanki 31%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ok. 300 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Warzywa, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Zrumienić bekon i dodać cebulę. Gdy staną się szkliste, wlej resztę warzyw, tymianek i przyprawy. Smażymy kilka minut i zalewamy bulionem. Przykryć i gotować do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, usuń przyprawy i zmiksuj resztę na gładką masę. Gęstość rozcieńczamy bulionem w zależności od tego, ile sosu chcemy. Wlać śmietanę, krótko zagotować i doprawić.

Mąka nie jest potrzebna, sos powinien być wystarczająco gęsty. Sos dobrze komponuje się z gotowaną wołowiną lub naturalnym plastrem kurczaka. Podawane z kluskami, makaronem lub gnocchi.

error: Treść zabezpieczona !!