Sos śmietanowy z cukinii i warzyw korzeniowych (bez mąki). Sprawdzony przepis.
22
Składniki:
400 g cukinii (przygotowanej i obranej)
90 g wędzonego boczku
2 duże marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
1 cebula
200 ml słodkiej śmietanki 31%
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka mielonej papryki
ok. 300 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
gałązka tymianku
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Warzywa, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Zrumienić bekon i dodać cebulę. Gdy staną się szkliste, wlej resztę warzyw, tymianek i przyprawy. Smażymy kilka minut i zalewamy bulionem. Przykryć i gotować do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, usuń przyprawy i zmiksuj resztę na gładką masę. Gęstość rozcieńczamy bulionem w zależności od tego, ile sosu chcemy. Wlać śmietanę, krótko zagotować i doprawić.
Mąka nie jest potrzebna, sos powinien być wystarczająco gęsty. Sos dobrze komponuje się z gotowaną wołowiną lub naturalnym plastrem kurczaka. Podawane z kluskami, makaronem lub gnocchi.