Jak przygotować doskonały sos serowy do mięs i makaronów: Możemy wykorzystać resztki aromatycznych serów

W dni powszednie zawsze szukamy czegoś do gotowania.

Doskonały ostry i kremowy sos serowy dobrze komponuje się z mięsem i makaronem, a dodatkowo jest gotowy w kilka minut. Doradzimy jak to zagęścić i ulepszyć.

Z czego robi się sos serowy?

Sos serowy jest dość powszechny i ​​pyszny. To znaczy, jeśli wiesz, jak sprawić, by było miękkie, ze śmietaną lub bez. Krótko mówiąc, żeby nie wyglądało to jak nieatrakcyjna breja. Doradzimy, jak przygotować pyszny posiłek. Do tego sosu potrzebujemy beszamelu (tak prosty w przygotowaniu) lub bulionu mocnego, sera żółtego, mleka (bita śmietana), pieprzu i soli.

Jaki ser pasuje do sosu serowego

Do sosu możemy dodać serek śmietankowy, który dodatkowo zagęści sos jeśli nie używamy bitej śmietany. Szczególnie odpowiednie są sery pleśniowe, a także parmezan lub cheddar. Do wyboru mamy również neutralny edam i podobne warianty.

Jak zrobić sos serowy bez śmietany?

Aby sos serowy, nawet bez śmietany, miał odpowiednią gęstość oraz był miękki i kremowy, wygodnie jest używać serów topionych. Te wystarczająco zagęszczają i zmiękczają potrawę. Jeśli użyjesz beszamelu jako bazy sosu, możesz się bez niego obejść i po prostu doprawić beszamel tartym serem.

Jak zrobić sos serowy, żeby się nie zsiadł?

Jeśli chcemy, aby sos się nie zsiadł, musimy stopniowo topić ser. Ważne jest również , aby przygotowywać go na małym ogniu i ciągle mieszać. Pomaga również wspomniany już beszamel, dzięki któremu nie tworzą się grudki, a ser dobrze się topi.

Wystarczy zalać zasmażkę mlekiem i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie stopniowo dodawaj starty ser na wolnym ogniu. Rezultatem jest odpowiednia ilość gęstego, kremowego sosu.

Jak zrobić sos serowy

Przygotowując sos serowy, możesz wybrać resztki z różnych serów i nie dopuścić do ich zepsucia. Na doskonały sos serowy z beszamelem potrzebne będą: 20 g masła, 20 g mąki pszennej, 500 ml mleka i 150 g mąki pszennej, 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, ewentualnie sól do przyprawiania i szczypiorkiem do posypania.

Jak to zrobić? Zetrzyj ser do miski. W kubku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj trzepaczką, ale nie może zmienić koloru. Jest dość szybki. Zmniejsz ogień, dodaj trochę mleka i mieszaj, aż powstanie pasta, następnie ponownie dodaj mleko i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Wlać mleko, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut, często mieszając.Dodaj gałkę muszkatołową. Czosnek obrać, przecisnąć i dodać do mleka.

Następnie zacznij stopniowo dodawać ser i zawsze dobrze mieszaj trzepaczką i pozwól mu się stopić. Możesz kontynuować degustację i dodawać ser, aż będziesz zadowolony z konsystencji sosu. Na koniec dopraw solą, jeśli to konieczne i pieprzem do smaku. Posiekaj szczypiorek i polej sosem talerz.


error: Treść zabezpieczona !!