Soczyste, złociste udka z kurczaka w majonezie i ketchupie. Wyjątkowo smaczny obiad

Dziś proponuję przepis na soczyste udka z kurczaka w majonezie i ketchupie. Dzięki delikatnej paście z majonezu i ketchupu udka zachowują swoją miękkość i soczystość, wręcz rozpływają się w ustach.

Danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad lub przy okazji innych przyjęć. Udka z kurczaka są banalnie proste w przygotowaniu, każdy poradzi sobie z tym rodzajem mięsa. Ich niewątpliwą zaletą jest szybkość i intensywność marynowania.

Staram się z nimi eksperymentować na wiele różnych sposobów tak, aby zaskakiwać moich bliskich. Przepis z ketchupem i majonezem sprawdza się tu idealnie. Tworząc marynatę warto zwrócić uwagę na jakość naszych produktów. Im krótszy skład na odwrocie opakowania, tym lepiej.

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Udka starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie naszej marynaty. Dokładnie wymieszać ze sobą ketchup, majonez, słodką paprykę oraz majeranek. Tak powstałą pastą należy wysmarować udka i odstawić na 2 godziny do zamarynowania.

Gdy udka będą już gotowe wystarczy włożyć je do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i dokładnie oprószyć  każdy kawałek chili.

Następnie układamy pomiędzy nimi pokrojony czosnek. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Udka powinny piec się w trybie góra-dół w temperaturze 180°C przez około 50 min. Po tym czasie warto jeszcze sprawdzić delikatnie widelcem czy się upiekły. Jeśli tak, odkrywamy je na około 5 min.

Tak przygotowane udka powinny być idealnie miękkie i soczyste. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!