Przepyszne pieczone kotleciki – niezwykle soczyste. Mój przepis na wszystkie okazje!

Znudziły Ci się tradycyjne schabowe i chciałabyś spróbować czegoś nowego? Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne pieczone kotleciki z piekarnika.

Nie sposób się im oprzeć! Ponadto wiadomo, że smażenie na patelni wymaga dużej ilości tłuszczu, który potem zjadamy. Pieczenie w piekarniku jest zdrowszą opcją, szczególnie dla osób z wysokim cholesterolem.

Co przygotować?

  • 5 średniej wielkości kromek chleba
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • 3 jaja
  • 3 łyżki musztardy
  • do doprawienia pieprz i sól
  • natka pietruszki

Jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni. Najpierw należy namoczyć kromki chleba w mleku. Najlepiej użyć takiego z małą zawartością tłuszczu – danie będzie jeszcze zdrowsze.

Następnie w osobnej misce należy ubić jajka, dodać musztardę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Taką miksturę, razem z drobno posiekaną cebulą, należy dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszać.

Z mięsa należy uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem/margaryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut.


error: Treść zabezpieczona !!