Przepyszne pieczone kotleciki – niezwykle soczyste. Mój przepis na wszystkie okazje!
123
Znudziły Ci się tradycyjne schabowe i chciałabyś spróbować czegoś nowego? Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne pieczone kotleciki z piekarnika.
Nie sposób się im oprzeć! Ponadto wiadomo, że smażenie na patelni wymaga dużej ilości tłuszczu, który potem zjadamy. Pieczenie w piekarniku jest zdrowszą opcją, szczególnie dla osób z wysokim cholesterolem.
Co przygotować?
5 średniej wielkości kromek chleba
1 kg mięsa mielonego
3 średnie cebule
3 jaja
3 łyżki musztardy
do doprawienia pieprz i sól
natka pietruszki
Jak przygotować?
Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni. Najpierw należy namoczyć kromki chleba w mleku. Najlepiej użyć takiego z małą zawartością tłuszczu – danie będzie jeszcze zdrowsze.
Następnie w osobnej misce należy ubić jajka, dodać musztardę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Taką miksturę, razem z drobno posiekaną cebulą, należy dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszać.
Z mięsa należy uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem/margaryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut.