Rolada ze śmietaną. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Przepis.
11
Wypieki ze śmietaną w cieście są bardzo popularne i nic dziwnego.
Dzięki kwaśnej śmietanie ciasto jest idealnie giętkie i nie kruszy się nawet następnego dnia. Część kakaowa tworzy efektowny marmurkowy wzór na kroju, dzięki czemu ciasto świetnie smakuje i pięknie wygląda.
Składniki:
300 g mąki półgrubej
180 g cukru granulowanego
3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
200 g kwaśnej śmietany
50 ml mleka
60 ml stopionego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 proszek do pieczenia
kakao
masło do usunięcia formy
Przygotowanie:
Ubij białka, aż utworzy się sztywna piana. Żółtka ubić z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki i ubijać. Na koniec wymieszaj z białkami. Podzielić ciasto i wymieszać kakao na jedną część. Wlać jasne ciasto do wysmarowanej masłem formy, równomiernie rozprowadzić, a następnie wlać ciemne ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.