Rolada ze śmietaną. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Przepis.

Wypieki ze śmietaną w cieście są bardzo popularne i nic dziwnego.

Dzięki kwaśnej śmietanie ciasto jest idealnie giętkie i nie kruszy się nawet następnego dnia. Część kakaowa tworzy efektowny marmurkowy wzór na kroju, dzięki czemu ciasto świetnie smakuje i pięknie wygląda.

Składniki:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 180 g cukru granulowanego
  • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 50 ml mleka
  • 60 ml stopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 proszek do pieczenia
  • kakao
  • masło do usunięcia formy

Przygotowanie:

Ubij białka, aż utworzy się sztywna piana. Żółtka ubić z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki i ubijać. Na koniec wymieszaj z białkami. Podzielić ciasto i wymieszać kakao na jedną część. Wlać jasne ciasto do wysmarowanej masłem formy, równomiernie rozprowadzić, a następnie wlać ciemne ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.

error: Treść zabezpieczona !!