Smażone paluszki ziemniaczano-serowe. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Smażone paluszki ziemniaczano-serowe – sposób przygotowania

Jeśli chcesz zrobić coś dobrego na przykład do piwa lub wina, smażone roladki ziemniaczane z serem to doskonały wybór. Można je jednak wykorzystać również jako dodatek do frytek czy krokietów.

Składniki

  • ziemniaki – 3 duże szt
  • jajka – 2 szt
  • masło – 40 gr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pietruszka – do smaku
  • mozzarella – 100 gr
  • olej – w razie potrzeby
  • bułka tarta – według uznania

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Następnie odsącz z nich wodę i przetrzyj przez sito, w przeciwnym razie możliwe będzie ich zgniecenie. Dodaj masło do gorących ziemniaków, pozwól mu się stopić i wymieszaj. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, żółtka (białka na razie odłożyć) oraz starty ser i zagnieść ciasto.

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z większym otworem. Wyciśnij z niej roladki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ubij białka, zanurz w nich każdy paluszek, a następnie obtocz w bułce tartej. Rozgrzej warstwę oleju roślinnego na patelni, usmaż wszystkie kawałki ciasta na złoty kolor ze wszystkich stron i natychmiast podawaj.

error: Treść zabezpieczona !!