Smażone paluszki ziemniaczano-serowe. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
22
Smażone paluszki ziemniaczano-serowe – sposób przygotowania
Jeśli chcesz zrobić coś dobrego na przykład do piwa lub wina, smażone roladki ziemniaczane z serem to doskonały wybór. Można je jednak wykorzystać również jako dodatek do frytek czy krokietów.
Składniki
ziemniaki – 3 duże szt
jajka – 2 szt
masło – 40 gr
sól – do smaku
pieprz – do smaku
pietruszka – do smaku
mozzarella – 100 gr
olej – w razie potrzeby
bułka tarta – według uznania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Następnie odsącz z nich wodę i przetrzyj przez sito, w przeciwnym razie możliwe będzie ich zgniecenie. Dodaj masło do gorących ziemniaków, pozwól mu się stopić i wymieszaj. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, żółtka (białka na razie odłożyć) oraz starty ser i zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z większym otworem. Wyciśnij z niej roladki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ubij białka, zanurz w nich każdy paluszek, a następnie obtocz w bułce tartej. Rozgrzej warstwę oleju roślinnego na patelni, usmaż wszystkie kawałki ciasta na złoty kolor ze wszystkich stron i natychmiast podawaj.