Smażone naleśniki nadziewane puree ziemniaczanym: Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil
89
Naleśniki smażone nadziewane puree ziemniaczanym – sposób przygotowania
Jeśli kochasz wszelkiego rodzaju naleśniki, wypróbuj nasz przepis na niezwykłe naleśniki z twarogu nadziewane puree ziemniaczanym. To ciekawe danie, które z łatwością poradzi sobie z wieloma obiadami, ale jeśli przygotujesz je w miniaturowej wersji, możesz podać je również jako świeżą przekąskę do wina.
Ciasto
twaróg – 250 gr
jajka – 2 szt
kwaśna śmietana lub biały jogurt – 3 łyżki
cukier – 1 łyżka
olej – 2 łyżki
sól – pół łyżeczki
soda oczyszczona – pół łyżeczki
zwykła mąka – 300 gr
olej do smażenia – wedle uznania
Nadzienie
ziemniaki – 700 gr
jajko – 1 szt
masło – 30 gr
sól – pół łyżeczki
mleko – 50 ml
cebula – 1 szt
olej – 3 łyżki
Przygotowanie
W misce wymieszaj twaróg, jajka, śmietanę (lub jogurt), cukier, sól i olej roślinny. Mieszamy na gładką masę i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Obrane i pokrojone ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedź wodę, dodaj masło do gorących ziemniaków i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, sól i mleko i wymieszać owsiankę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Kiedy się usmaży na złoty kolor, wymieszaj z owsianką.
Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką wałek i podzielić na 12 części. Z każdego rozwałkować okrągły placek, na środek nałożyć łyżkę owsianki, zawinąć, połączyć ciasto i spłaszczyć. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.