Ten przepis przedstawia nowy sposób na gotowanie powideł bez konieczności wkładania w to większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu.

Dotychczas chcąc przyrządzić powidła śliwkowe byłam zmuszona spędzać nad garnkiem całe godziny.

Jednak dzięki poznanemu świetnemu sposobowi teraz jestem w stanie przygotować je w zaledwie 60 minut, i to przy niezbyt dużym nakładzie pracy. Wypróbuj ten fantastyczny przepis na ekspresowe i smakowite powidła śliwkowe!

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków

Jak przygotować?

Śliwki trzeba umyć, przekroić na połowy i wyjąć pestki Skropione octem śliwki ułożone w wystarczająco głębokim naczyniu wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 250 stopni.

Wyjąć śliwki i posypać je pierwszą częścią cukru. Następnie ponownie umieścić w piekarniku na czas 10-15 minut. Powtórzyć krok trzeci Wyjąć śliwki z piekarnika, posypać przyprawami i pokropić rumem

Zamieszać powidła przy pomocy blendera zanurzeniowego i wlać zawartość do czystych słoików.  Zamknąć i odwrócić słoiki do góry nogami. Poczekać na ostygnięcie.

I gotowe! Można rozkoszować się przyrządzonymi powidłami śliwkowymi, które stanowią idealny dodatek do własnoręcznie przygotowywanych słodkich bułek i ciast. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!