Ten przepis przedstawia nowy sposób na gotowanie powideł bez konieczności wkładania w to większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu.
Jednak dzięki poznanemu świetnemu sposobowi teraz jestem w stanie przygotować je w zaledwie 60 minut, i to przy niezbyt dużym nakładzie pracy. Wypróbuj ten fantastyczny przepis na ekspresowe i smakowite powidła śliwkowe!
Śliwki trzeba umyć, przekroić na połowy i wyjąć pestki Skropione octem śliwki ułożone w wystarczająco głębokim naczyniu wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 250 stopni.
Wyjąć śliwki i posypać je pierwszą częścią cukru. Następnie ponownie umieścić w piekarniku na czas 10-15 minut. Powtórzyć krok trzeci Wyjąć śliwki z piekarnika, posypać przyprawami i pokropić rumem
Zamieszać powidła przy pomocy blendera zanurzeniowego i wlać zawartość do czystych słoików. Zamknąć i odwrócić słoiki do góry nogami. Poczekać na ostygnięcie.