Ten przepis przedstawia nowy sposób na gotowanie powideł bez konieczności wkładania w to większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu.
18 852
Dotychczas chcąc przyrządzić powidła śliwkowe byłam zmuszona spędzać nad garnkiem całe godziny.
Jednak dzięki poznanemu świetnemu sposobowi teraz jestem w stanie przygotować je w zaledwie 60 minut, i to przy niezbyt dużym nakładzie pracy. Wypróbuj ten fantastyczny przepis na ekspresowe i smakowite powidła śliwkowe!
Potrzebne składniki:
2 łyżki octu
4 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 kg śliwek
500 g cukru
5 kawałków zmiażdżonych goździków
Jak przygotować?
Śliwki trzeba umyć, przekroić na połowy i wyjąć pestki Skropione octem śliwki ułożone w wystarczająco głębokim naczyniu wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 250 stopni.
Wyjąć śliwki i posypać je pierwszą częścią cukru. Następnie ponownie umieścić w piekarniku na czas 10-15 minut. Powtórzyć krok trzeci Wyjąć śliwki z piekarnika, posypać przyprawami i pokropić rumem
Zamieszać powidła przy pomocy blendera zanurzeniowego i wlać zawartość do czystych słoików. Zamknąć i odwrócić słoiki do góry nogami. Poczekać na ostygnięcie.
I gotowe! Można rozkoszować się przyrządzonymi powidłami śliwkowymi, które stanowią idealny dodatek do własnoręcznie przygotowywanych słodkich bułek i ciast. Smacznego!