Pieczone mięso w świetnej marynacie, które zachwyci wszystkich i przekroczy Twoje oczekiwania.
156
Daj się zaskoczyć, przygotowując to pyszne i soczyste pieczone mięso w marynacie według naszego przepisu!
Składniki
boczek – 2 kg
sól – 1,5 l
pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
papryka czerwona mielona – 1/2 opakowania
czosnek – 4-5 ząbków lub 1 1/2 łyżeczki
folia aluminiowa
Do marynaty:
jabłko – 1 sztuka
sos sojowy – 6 łyżek
koncentrat pomidorowy / ketchup – 3 łyżki
sok z cytryny – 3 łyżki
cukier – 1 łyżka
suszony czosnek – 1 dag
mielona czerwona papryka – 1 łyżka
cynamon mielony – 1/3 łyżki
Przygotowanie:
Zdejmij lub pokrój skórkę z mięsa.
W misce umieść sól, czarny pieprz, czerwoną paprykę, suszony czosnek i wymieszaj. Dokładnie pokryj powstałą mieszanką mięso – zarówno na powierzchni, jak i w nacięciach.
Zrób kilka głębszych nacięć, w których umieścisz ząbki czosnku.
Zawiń mięso w folię, ułóż na brytfance lub blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym wcześniej do 180°C piekarniku przez około 2 godziny. Przygotuj w tym czasie marynatę. Umyj jabłko, zetrzyj je na tarce. Następnie wymieszaj z koncentratem pomidorowym lub ketchupem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodaj cukier, czosnek, paprykę i cynamon, dokładnie wymieszaj.
Marynatę przełóż do garnka i gotuj do osiągnięcia gładkiej masy. Po upieczeniu mięsa usuń folię i pokryj ze wszystkich stron przygotowaną marynatą.
Połóż mięso na grillu. Piecz je w temperaturze 220°C przez 10-15 minut. Po upieczeniu należy odstawić je na ok. 15 minut, by zachowało delikatną i soczystą strukturę. po upływie tego czasu możesz serwować gotowe mięso. Życzymy smacznego!