Wcześniej mocz ogórki w zimnej wodzie przez około 3-4 godziny. Umyj pomidory oraz paprykę i pokrój je na mniejsze kawałki razem z ogórkami. Z pomidorów wytnij twarde części, w których znajdowała się łodyga. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Włóż wszystkie warzywa do miski.
Obierz czosnek i posiekaj na małe kawałki. Dodaj również posiekane zioła. Posyp warzywa solą, zalej olejem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie wysterylizuj słoiki i pokrywki. Gdy warzywa wypuszczą sok, ułóż je ciasno w słoikach i na koniec równomiernie wlej do nich powstały sok.
Zamknij słoiki pokrywkami, umieść je w garnku, na dnie wcześniej połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę, aby sięgała do połowy słoików. Pozwól wodzie się zagotować, a następnie gotuj przez około 35-40 minut.