Wrzuć pomidory, ogórki i paprykę do słoików: świetny zapas zdrowych warzyw na zimę. Zimą żałowałam, że nie zrobiłam więcej.
40
Oczywista sprawa, że najzdrowsze są warzywa z własnego ogródka. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej przygotuj własne przetwory na zimę!
Potrzebujesz:
2,5 kg pomidorów
1 kg ogórków
700 g słodkiej papryki
800 g cebuli
1 główka czosnku
40 g pietruszki
40 g koperku
40 g bazylii
2 łyżki soli
150 ml oleju roślinnego
Po 1 łyżeczce cukru i octu na litrowy słoik
Przygotowanie:
Wcześniej mocz ogórki w zimnej wodzie przez około 3-4 godziny. Umyj pomidory oraz paprykę i pokrój je na mniejsze kawałki razem z ogórkami. Z pomidorów wytnij twarde części, w których znajdowała się łodyga. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Włóż wszystkie warzywa do miski.
Obierz czosnek i posiekaj na małe kawałki. Dodaj również posiekane zioła. Posyp warzywa solą, zalej olejem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie wysterylizuj słoiki i pokrywki. Gdy warzywa wypuszczą sok, ułóż je ciasno w słoikach i na koniec równomiernie wlej do nich powstały sok.
Zamknij słoiki pokrywkami, umieść je w garnku, na dnie wcześniej połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę, aby sięgała do połowy słoików. Pozwól wodzie się zagotować, a następnie gotuj przez około 35-40 minut.
Na koniec otwórz słoiki, do każdego wsyp łyżkę cukru, wlej łyżkę octu i dokładnie zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Życzę smacznego!