Wrzuć pomidory, ogórki i paprykę do słoików: świetny zapas zdrowych warzyw na zimę. Zimą żałowałam, że nie zrobiłam więcej.

Oczywista sprawa, że najzdrowsze są warzywa z własnego ogródka. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej przygotuj własne przetwory na zimę!

Potrzebujesz:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków
  • 700 g słodkiej papryki
  • 800 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 40 g pietruszki
  • 40 g koperku
  • 40 g bazylii
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml oleju roślinnego
  • Po 1 łyżeczce cukru i octu na litrowy słoik

Przygotowanie:

Wcześniej mocz ogórki w zimnej wodzie przez około 3-4 godziny. Umyj pomidory oraz paprykę i pokrój je na mniejsze kawałki razem z ogórkami. Z pomidorów wytnij twarde części, w których znajdowała się łodyga. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Włóż wszystkie warzywa do miski.

Obierz czosnek i posiekaj na małe kawałki. Dodaj również posiekane zioła. Posyp warzywa solą, zalej olejem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie wysterylizuj słoiki i pokrywki. Gdy warzywa wypuszczą sok, ułóż je ciasno w słoikach i na koniec równomiernie wlej do nich powstały sok.

Zamknij słoiki  pokrywkami, umieść je w garnku, na dnie wcześniej połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę, aby sięgała do połowy słoików. Pozwól wodzie się zagotować, a następnie gotuj przez około 35-40 minut.

Na koniec otwórz słoiki, do każdego wsyp łyżkę cukru, wlej łyżkę octu i dokładnie zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Życzę smacznego


error: Treść zabezpieczona !!