Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Instrukcja jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki – Tutaj przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym, które owoce tracą po obróbce termicznej swoje cenne właściwości, a które nie. Wśród tych które nie tracą, wyróżnić należy z całą pewnością śliwki.

Te wyjątkowe owoce kryją w sobie wiele witamin, które okazują się niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Dobrze byłoby więc znaleźć przepis, który nakłoni nas do regularnego ich spożywania. Wspaniałym pomysłem może okazać się przygotowanie kandyzowanych śliwek.

Jak przygotować domowe śliwki kandyzowane krok po kroku?

Do przygotowania domowych śliwek w czekoladzie, potrzebne nam będą ogólnodostępne składniki. Jednym z najważniejszych są rzecz jasna śliwki, a konkretnie 4 kilogramy tych owoców. Koniecznie należy pozbawić je pestek. Oprócz śliwek potrzebować będziemy jeszcze:

  • szklanki wody
  • 1,5 kg cukru
  • niecałą łyżeczkę kwasku cytrynowego

Przygotowanie kandyzowanych śliwek jest dosyć proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy. Cukier należy zalać w rondelku wodą, a następnie trzeba doprowadzić ją  do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje, do rondelka wrzucamy przygotowane wcześniej śliwki pozbawione pestek.

Całość należy gotować przez około pół godziny. Po upływie tego czasu, owoce należy wyjąć, najlepiej przy pomocy łyżki. Syrop należy dalej gotować, aż zgęstnieje. Po jego ostudzeniu, ponownie wkładamy śliwki do rondla i znowu gotujemy.

Czynność tę należy powtórzyć kilkukrotnie, aż śliwki staną się miękkie.


error: Treść zabezpieczona !!