Te wyjątkowe owoce kryją w sobie wiele witamin, które okazują się niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Dobrze byłoby więc znaleźć przepis, który nakłoni nas do regularnego ich spożywania. Wspaniałym pomysłem może okazać się przygotowanie kandyzowanych śliwek.
Do przygotowania domowych śliwek w czekoladzie, potrzebne nam będą ogólnodostępne składniki. Jednym z najważniejszych są rzecz jasna śliwki, a konkretnie 4 kilogramy tych owoców. Koniecznie należy pozbawić je pestek. Oprócz śliwek potrzebować będziemy jeszcze:
Przygotowanie kandyzowanych śliwek jest dosyć proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy. Cukier należy zalać w rondelku wodą, a następnie trzeba doprowadzić ją do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje, do rondelka wrzucamy przygotowane wcześniej śliwki pozbawione pestek.
Całość należy gotować przez około pół godziny. Po upływie tego czasu, owoce należy wyjąć, najlepiej przy pomocy łyżki. Syrop należy dalej gotować, aż zgęstnieje. Po jego ostudzeniu, ponownie wkładamy śliwki do rondla i znowu gotujemy.