Dzięki tym ślimakom z szynką i serem moje dzieci zupełnie zapomniały o pizzy: Najlepszy przepis na nadziewane ciasto, jaki kiedykolwiek jadłam.

Przygotuj fantastyczną przyjemność dla smakoszy w postaci ślimaków w domu.

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży 250 ml mleka
  • 20 g cukru pudru
  • 380 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 20 g zielonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g szynki
  • 150 g twardego sera

Przygotowanie:

Do miski z mlekiem dodaj drożdże i cukier.

Mieszaj trzepaczką. Przykryj miskę ściereczką. Pozostaw na 10 minut. Drożdże wsypać do miski z mąką.

Dodaj jajka, sól, wymieszaj ręcznie gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wykładamy na blat, posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Do miski z roztopionym masłem dodaj posiekaną cebulę, starty parmezan i czosnek. Wymieszaj szpatułką.

Rozprowadź mieszankę na całej powierzchni ciasta. Następnie nakładamy plastry szynki i sera. Ciasto wałkujemy.

Pokrój bułkę na grube plastry i włóż je do szklanej formy do pieczenia. Przykryj formę ściereczką i pozostaw do fermentacji na 15 minut. Posmaruj ślimaki jajkiem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy ślimaki do ostygnięcia i możemy podawać. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!