Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. Babciny przepis na pyszne kluski śląskie – wiem jak zrobić.
Specjalnie dla tych osób, jak i tych które już są fanami tego smaku przedstawiamy przepis na idealne, mięciutkie i puszyste kluski śląskie. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego by cieszyć nasze podniebienia tym daniem potrzebujemy jedynie czterech składników.
Zaczynamy od ziemniaków. Należy je obrać i ugotować. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dokładnie je utłucz bądź użyj praski, jeżeli ją posiadasz. Ziemniaki w takiej postaci przełóż na jakąś płaską powierzchnię (blat, stół, stolnica) i uformuj z nich kulę.
Następnie podziel tę kulę na cztery części. Jedną z ćwiartek odłóż, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wyrób ciasto. Do wyrobionego ciasta dodaj odłożoną wcześniej ćwiartkę, a następnie wbij jedno jajko i posól ciasto do smaku. Ponownie wyrób ciasto.
Z gotowej masy odrywaj po kawałku i twórz kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrób dziurkę, poprzez naciśnięcie jej na środku palcem. Uformowane kuleczki z dziurką wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2 minuty.