Serniczki z dżemem i rumem: Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Serniczki z dżemem i rumem. Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki półgrubej
  • sól
  • 3 żółtka
  • około 200-250 ml letniego mleka
  • skórka cytryny
  • 100 g cukru
  • 120 g stopionego, letniego masła
  • 3/4 kostki drożdży
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie serowe:

  • 500 g pokrojonego w kostkę twarogu
  • cukier do smaku
  • skórka cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 białka zmieszane z odrobiną rumu
  • migdały
  • rodzynki nasączone rumem
  • jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • masło rumowe do smarowania po upieczeniu

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj trochę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. W mleku wymieszaj żółtka i roztopione letnie masło.

Wlać mąkę i drożdże i wyrobić ciasto. Posyp mąką i przykryj miskę folią. Niech powstanie. Twarożek, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i krem ​​zmiksuj na gładką masę lub ubij trzepaczką. Na koniec wmieszać sztywne białka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką wałek do ciasta, podzielić na równe części, uformować z nich kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z każdego kawałka formujemy placek i wyciskamy go tak, aby mieć wyższy brzeg. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i napełnić twarogiem za pomocą ozdobnej torebki. Połóż dżem, migdały na środku i rodzynki na wierzchu twarogu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w 180 stopniach.

Zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, posmarować roztopionym masłem wymieszanym z rumem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!