Serniczki z dżemem i rumem: Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.
Ciasto:
Nadzienie serowe:
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj trochę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. W mleku wymieszaj żółtka i roztopione letnie masło.
Wlać mąkę i drożdże i wyrobić ciasto. Posyp mąką i przykryj miskę folią. Niech powstanie. Twarożek, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i krem zmiksuj na gładką masę lub ubij trzepaczką. Na koniec wmieszać sztywne białka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką wałek do ciasta, podzielić na równe części, uformować z nich kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z każdego kawałka formujemy placek i wyciskamy go tak, aby mieć wyższy brzeg. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i napełnić twarogiem za pomocą ozdobnej torebki. Połóż dżem, migdały na środku i rodzynki na wierzchu twarogu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w 180 stopniach.