Łatwy i Najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiłam: Przepis na Sernik Krakowski.
Jeśli potrzebujesz słodkiego poczęstunku na specjalną okazję lub masz po prostu ochotę na sernik to ten przepis z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym piekarzem, czy ekspertem w kuchni, każdy poradzi sobie z tym klasykiem! Jest gładki, kremowy i ma idealną równowagę między serem, wanilią i cukrem.
Zmiel ser (trzykrotnie) aby nie było z nim żadnych grudek. Następnie dodaj utarte masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym żółtku , mieszając każdorazowo przed dodaniem kolejnego. Kolejno dokładamy po łyżce zmielonego twarogu.
Wszystko ucieramy ,do uzyskania jednolitej masy do której na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Ubite osobno białka na sztywną pianę ,łączymy z naszą masą. Następnym krokiem jest rozwałkowanie pozostałej części ciasta ,które kroimy w paski z których ułożymy kratkę na wierzchu (zaawansowani piekarze mogą wykorzystać swoje umiejętności i przedstawić wizualnie swój sernik jak chcą!) .
Tak przygotowane ciastko smarujemy złotkiem , dzięki któremu uzyskamy apetycznie wyglądający kolor złoty naszego sernika.
Wkładamy przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 170C. Pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu schłodzić w lekko otwartym piekarniku godzinę lub dwie przed podaniem. Aby uzyskać efekt „wow” polukruj zimny sernik.