Olśniewające, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli chcesz, aby ciastko było łatwe do zrobienia i bardzo smaczne, spróbuj ciasta mieszanego z twarogiem. Nie mamy go dość, piekę go kilka razy w tygodniu, bo cała rodzina go po prostu uwielbia.
Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać cukier puder, aromat waniliowy, olej i mleko. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, a następnie dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj i wylej połowę ciasta na blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W czasie pieczenia przygotuj nadzienie. Składniki na nadzienie mieszamy, jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremowe nadzienie używamy miksera. Do nadzienia można dodać także rodzynki. Jeśli twarożek jest bardzo wytrawny, wymieszaj go z 1 łyżką kwaśnej śmietany.
Wyjmij blachę z piekarnika i na na wpół upieczone ciasto wyłóż nadzienie, następnie wylej na nie drugą połowę ciasta. Piecz sernik przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu odczekaj, aż ostygnie na blasze przed pokrojeniem. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego!