Wlej mleko do garnka i zagotuj. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny i jak tylko mleko zacznie się gotować, wlej go do garnka. Teraz zmniejsz ogień do minimum, mieszaj przez chwilę i poczekaj, aż serwatka się oddzieli. Teraz odcedź, przełóż na sitko i poczekaj, aż cały płyn spłynie, posól.
Masę przenieś do miski i za pomocą miksera mieszaj przez około 1 do 2 minut.
Wszystko gotowe. Serek śmietankowy jest gotowy!
Możesz wzbogacić ten podstawowy przepis o inne składniki i przygotować go w różnych smakach!
Przenieś przygotowany serek śmietankowy do blendera i dodaj oliwę truflową. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz go posypać ulubionymi przyprawami do smaku.
Przygotowanie:
Serek śmietankowy wymieszaj z miękkim masłem, a następnie z posiekaną bazylią i orzechami włoskimi. Przygotuj papier do pieczenia i nałóż na niego powstały serek, zwiń w rulon. Włóż do lodówki na 3 godziny. Taki ser ma wtedy twardszą konsystencję i możesz go pokroić nawet w plasterki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.