Oto przepis na turecki serek śmietankowy tylko z 3 składników: Bez konserwantów i chemii, już nie kupuję w sklepie.

Pyszny, delikatny serek, który możesz przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni zgodnie z tym prostym przepisem. Jest całkowicie wolny od konserwantów i z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Potrzebuje:

  • 2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka i zagotuj. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny i jak tylko mleko zacznie się gotować, wlej go do garnka. Teraz zmniejsz ogień do minimum, mieszaj przez chwilę i poczekaj, aż serwatka się oddzieli. Teraz odcedź, przełóż na sitko i poczekaj, aż cały płyn spłynie, posól.

Masę przenieś do miski i za pomocą miksera mieszaj przez około 1 do 2 minut.

Wszystko gotowe. Serek śmietankowy jest gotowy!

Możesz wzbogacić ten podstawowy przepis o inne składniki i przygotować go w różnych smakach!

Serek śmietankowy z oliwą truflową

Potrzebujesz:

  • serek śmietankowy
  • oliwa truflowa

Przygotowanie:

Przenieś przygotowany serek śmietankowy do blendera i dodaj oliwę truflową. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz go posypać ulubionymi przyprawami do smaku.

Serek bazyliowy z orzechami

Potrzebuje:

  • serek śmietankowy
  • 1 łyżka masła
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Serek śmietankowy wymieszaj z miękkim masłem, a następnie z posiekaną bazylią i orzechami włoskimi. Przygotuj papier do pieczenia i nałóż na niego powstały serek, zwiń w rulon. Włóż do lodówki na 3 godziny. Taki ser ma wtedy twardszą konsystencję i możesz go pokroić nawet w plasterki.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!