Domowy ser topiony z twarogu i ziół – Każdy poprosi o dokładkę
129
Domowy ser topiony z twarogu i ziół – proces przygotowania
Świetny ser topiony do wypieków można zrobić w domu przy użyciu zaledwie kilku tanich składników. Można ją uzupełnić np. ziołami lub szynką.
Składniki
twaróg – 500 gr
sól – 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
jajko – 1 szt
masło – 60 gr
zioła – do smaku
Włóż twarożek do miski (użyj twarogu o minimalnej zawartości tłuszczu 9 procent). Zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Dodaj do niego sól, sodę oczyszczoną i jajka i zmiksuj na puszystą masę.
Umieść wszystko w rondlu ze stali nierdzewnej i zacznij podgrzewać na kuchence na małym ogniu. Stale mieszaj, aby mieszanina się nie paliła. W międzyczasie twaróg zacznie się topić. Po stopieniu dodać masło i dalej podgrzewać i mieszać. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wyłącz kuchenkę.
Ser jest gotowy w tym momencie, wystarczy wlać go do pudełek i trzymać w chłodzie. Ale może być również aromatyzowany, na przykład odpowiedni jest koperek, szynka, pietruszka lub inne składniki według Twojej wyobraźni.