Seler i cytryna często goszczą w naszej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że obydwa składniki stanowią całkowicie prozdrowotny duet.
Skutecznie pomagają w odchudzaniu poprzez spalanie tłuszczu i przyspieszenie przemiany materii. Jednak to nie jest jedyna zaleta selera i cytryny, która zachęci do regularnego spożywania tych produktów.
Seler i cytryna – korzyści zdrowotne. Na co pomagają?
Lista zalet obu składników jest bardzo długa. Ich „wspólne” działanie pomaga w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Napój z selera i cytryny:
- wspomaga trawienie,
- zmniejsza cellulit,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu.
Nie możemy zapomnieć o dużej ilości witaminy C, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Warto też przyjrzeć się samemu selerowi. Warzywo odtruwa i wspomaga układ odpornościowy. Oprócz tego:
- eliminuje bóle stawowe,
- wspiera pracę wątroby i ją regeneruje.
- ma działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszcza nerki,
- pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z toksycznych i niestrawionych substancji,
- wspomaga produkcję krwinek,
- działa kojąco na układ nerwowy.
Jak zrobić naturalny napój z selera i cytryny? Wystarczą trzy składniki, ale zwróć uwagę na proporcję
Do przygotowania cudownego napoju potrzebujesz tylko:
- kilograma cytryn,
- 400 g selera (koniecznie musi być to korzeń),
- dwa litry wody,
Co należy zrobić? Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z przepisem:
Dokładnie umyj seler. Nie obieraj go, tylko zetrzyj na tarce. Skórka warzywa bogata jest w wiele składników odżywczych z witaminą C na czele.
Wyczyść również cytryny i zetrzyj z nich skórę. Połącz ją z selerem, a całość zalej dwoma litrami wody.
Miksturę gotuj przez pół godziny na małej mocy palnika. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw napój do wystygnięcia. Zajmie to około 5-6 godzin.
Wyciśnij sok z cytryny i delikatnie wlej go do garnka z płynem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Odcedź sok i przelej go do ciemnej butelki.
Napój możesz rozcieńczyć w wodzie lub spożywać w niezmienionej formie. Ważne, by pić 100 ml soku przed głównymi posiłkami (najlepiej trzy razy dziennie) przez dwa tygodnie.