Schab w całości i plastry boczku zamieniłam w roladę: Rodzina oszalała na jej punkcie.

Zmagasz się z wyborem potrawy na specjalny posiłek? Oto alternatywny przepis na soczystą roladę mięsną z niecodziennymi dodatkami.

Lista składników:

  • Czosnek: 4 ząbki
  • Marchew: 1 sztuka
  • Wędzona szynka: 100 g
  • Rodzynki: 100 g
  • Pieczarki: 600 g
  • Schab: 2 kg
  • Cebula: 2 sztuki
  • Boczek: plastry

Marynata:

  • Pietruszka: 1 łyżka (posiekana)
  • Pomarańcza: sok z 1/2 sztuki
  • Cytryna: sok z 1/2 sztuki
  • Sos sojowy: 200 g
  • Oliwa z oliwek: 50 ml
  • Czosnek: 3 ząbki
  • Miód: 2 łyżki
  • Pieprz: 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz mielony: 1/2 łyżeczki
  • Tymianek: 1/2 łyżeczki
  • Sól: do smaku

Dodatki:

  • Woda: 250 ml
  • Białe wino musujące: 250 ml
  • Cebula: 2 sztuki
  • Mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • Ziemniaki: wedle potrzeb
  • Oliwa z oliwek: do smaku
  • Sól i pieprz: do smaku

Metoda przygotowania:

Wymieszaj marynatę: czosnek, tymianek, pietruszkę, soki owocowe i oliwę z oliwek. Dodaj przyprawy i sos sojowy.

Rozetnij schab wzdłuż i podziel go na dwie części.

Rozłóż schab, nacierając 1/3 marynaty.

Zwiń schab.

Pokryj resztą marynaty.

Schłódź przez 4 godziny w lodówce.

Przygotuj farsz, smażąc pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek i marchewkę.

Dodaj szynkę wędzoną.

Rozłóż schab, nałóż boczek i farsz.

Posyp rodzynkami a potem zawiń.

Zwiąż roladę sznurkiem, aby utrzymać kształt.

Pokrój ziemniaki i cebulę, dopraw i umieść roladę na środku naczynia.

Polej ziemniaki oliwą, winem i wodą, posmaruj roladę marynatą i piecz w 200°C przez 40 minut.

Podawaj roladę z sosem wykonanym z resztek pieczenia, cebuli i rozpuszczonej mąki ziemniaczanej

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!