Pyszny zapiekany schab, do przygotowania w mniej niż godzinę. Dodaj cebulę, ser, jajko, majonez… wychodzi przepysznie

Pyszny zapiekany schab, do przygotowania w mniej niż godzinę

Oto przepis na posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagających. Jest prosty w przygotowaniu i posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 średnia cebula
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g twardego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy, wedle uznania

Przygotowanie

Ponacinaj mięso nożem, tak by utworzyć regularną „siatkę”. Posyp je solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.

Następnie pokrój cebulę w kostkę i wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż na niej schab. Zetrzyj ser i jajka na tarce, dodaj do nich majonez i nieco soli.

Powstałą masą wysmaruj z wierzchu mięso. Nagrzej piekarnik do 180° C i wstaw do niego naczynie z mięsem.

Piecz przez pół godziny. Gotowe danie najlepiej smakuje z ziemniakami lub duszonymi warzywami i świeżo zrobioną sałatką.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!