Przepisy kulinarne Schab w całości i plastry boczku zamieniłam w roladę: Rodzina oszalała na jej punkcie. On maj 8, 2023 57 Zmagasz się z wyborem potrawy na specjalny posiłek? Oto alternatywny przepis na soczystą roladę mięsną z niecodziennymi dodatkami. Lista składników: Czosnek: 4 ząbki Marchew: 1 sztuka Wędzona szynka: 100 g Rodzynki: 100 g Pieczarki: 600 g Schab: 2 kg Cebula: 2 sztuki Boczek: plastry Marynata: Pietruszka: 1 łyżka (posiekana) Pomarańcza: sok z 1/2 sztuki Cytryna: sok z 1/2 sztuki Sos sojowy: 200 g Oliwa z oliwek: 50 ml Czosnek: 3 ząbki Miód: 2 łyżki Pieprz: 1 łyżeczka Czarny pieprz mielony: 1/2 łyżeczki Tymianek: 1/2 łyżeczki Sól: do smaku Dodatki: Woda: 250 ml Białe wino musujące: 250 ml Cebula: 2 sztuki Mąka ziemniaczana: 1 łyżka Ziemniaki: wedle potrzeb Oliwa z oliwek: do smaku Sól i pieprz: do smaku Metoda przygotowania: Wymieszaj marynatę: czosnek, tymianek, pietruszkę, soki owocowe i oliwę z oliwek. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Rozetnij schab wzdłuż i podziel go na dwie części. Rozłóż schab, nacierając 1/3 marynaty. Zwiń schab. Pokryj resztą marynaty. Schłódź przez 4 godziny w lodówce. Przygotuj farsz, smażąc pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj szynkę wędzoną. Rozłóż schab, nałóż boczek i farsz. Posyp rodzynkami a potem zawiń. Zwiąż roladę sznurkiem, aby utrzymać kształt. Pokrój ziemniaki i cebulę, dopraw i umieść roladę na środku naczynia. Polej ziemniaki oliwą, winem i wodą, posmaruj roladę marynatą i piecz w 200°C przez 40 minut. Podawaj roladę z sosem wykonanym z resztek pieczenia, cebuli i rozpuszczonej mąki ziemniaczanej Smacznego!