Sałatki z czasów PRL, których dziś nie można kupić w sklepach: Tego smaku się nie zapomina.
Napewno zapamiętałaś te sałatki z młodości. Są fantastyczne nawet po tylu latach.
Sałatka z szynką
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 cebule
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 4 szt sterylizowanych ogórków
- 20 dkg miękkiego salami
- sól
- 2 łyżeczki pełnotłustej musztardy
Przygotowanie:
Przygotujemy dressing. W małym rondlu wymieszaj olej, cukier, musztardę, sos sojowy i sos Worcestershire. Mieszamy na małym ogniu tak, aby powstała jednolita masa – sos sałatkowy. Jednak mieszaniny nie wolno gotować, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie salami i ogórka kroimy w paski, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do miski i dodać schłodzony dressing oraz 2 łyżki majonezu. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Podawane ze świeżym pieczywem. Co więcej, jest przechowywany do następnego dnia.
Sałatka deserowa
Składniki:
- 300 g miękkiego salami
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 sztuka kukurydzy z puszki
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki oleju
- 3-4 sztuki ogórka słodko-kwaśnego
- 2 małe cebule
- 250 g sosu tatarskiego
Przygotowanie:
Salami, jajka, ogórki i cebulę kroimy tak jak lubimy w sałatkach, dodajemy kukurydzę. W drugiej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby odpoczęło. Podawane ze świeżym pieczywem.
Sałatka Paryska
Składniki:
- 400 g paryskiego salami pokrojonego w makaron
- 180 g sterylizowanych ogórków, drobno posiekanych
- 60 g sterylizowanego groszku
- 25 g drobno posiekanej cebuli
- 300 g majonezu podstawowego (domowego)
- 10 gramów cukru pudru
- 10 gramów soli
- 20 g pełnotłustej musztardy
- 5 gramów octu
- 8 g sosu Worcestershire
- 0,5 g mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę, a następnie wszystkie składniki na dressing. Dobrze wymieszaj i podawaj.
Sałatka z bakłażana
Składniki:
- Ziemniaki 350 g (tłuste, ugotowane dzień wcześniej)
- Salami 228 g (pokrojone w makaron)
- Ogórki sterylizowane 90 g
- Groch sterylizowany bez marynaty 20 g
- Korzeń selera 32 g (gotowany)
- Marchewka 48 g (gotowana)
- Musztarda pełnotłusta 20 g
- Pieprz mielony 0,5 g
- Ocet 15 gr
- Worcester 5g
- Majonez 200 gr
- Cukier granulowany 10 g
- Sól 10 gr
Przygotowanie:
Posiekaj wszystkie składniki (oprócz groszku), wymieszaj w misce i podawaj. Na koniec wymieszaj majonez, cukier i sos solny. worcester, ocet i musztarda.
Pyszna sałatka
Składniki:
- 30-40 dkg liptowskiego salami,
- 1 cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 jajka na twardo
- sterylizowana puszka małego groszku
Na sos:
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 mała łyżeczka cukru
- Trochę majonezu
Przygotowanie:
Salami pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj odsączony groszek, drobno pokrojoną cebulę i ogórki. Przygotować dressing: ocet, olej, musztardę i cukier – zagotować. Zalać przygotowanymi składnikami. i na koniec dodać majonez, dobrze wymieszać i odstawić, najlepiej na całą noc.