Sałatki z czasów PRL, których dziś nie można kupić w sklepach: Tego smaku się nie zapomina.

Napewno zapamiętałaś te sałatki z młodości. Są fantastyczne nawet po tylu latach.

Sałatka z szynką

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 szt sterylizowanych ogórków
  • 20 dkg miękkiego salami
  • sól
  • 2 łyżeczki pełnotłustej musztardy

Przygotowanie:

Przygotujemy dressing. W małym rondlu wymieszaj olej, cukier, musztardę, sos sojowy i sos Worcestershire. Mieszamy na małym ogniu tak, aby powstała jednolita masa – sos sałatkowy. Jednak mieszaniny nie wolno gotować, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie salami i ogórka kroimy w paski, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do miski i dodać schłodzony dressing oraz 2 łyżki majonezu. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Podawane ze świeżym pieczywem. Co więcej, jest przechowywany do następnego dnia.

Sałatka deserowa

Składniki:

  • 300 g miękkiego salami
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 sztuka kukurydzy z puszki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 sztuki ogórka słodko-kwaśnego
  • 2 małe cebule
  • 250 g sosu tatarskiego

Przygotowanie:

Salami, jajka, ogórki i cebulę kroimy tak jak lubimy w sałatkach, dodajemy kukurydzę. W drugiej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby odpoczęło. Podawane ze świeżym pieczywem.

Sałatka Paryska

Składniki:

  • 400 g paryskiego salami pokrojonego w makaron
  • 180 g sterylizowanych ogórków, drobno posiekanych
  • 60 g sterylizowanego groszku
  • 25 g drobno posiekanej cebuli
  • 300 g majonezu podstawowego (domowego)
  • 10 gramów cukru pudru
  • 10 gramów soli
  • 20 g pełnotłustej musztardy
  • 5 gramów octu
  • 8 g sosu Worcestershire
  • 0,5 g mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę, a następnie wszystkie składniki na dressing. Dobrze wymieszaj i podawaj.

Sałatka z bakłażana

Składniki:

  • Ziemniaki 350 g (tłuste, ugotowane dzień wcześniej)
  • Salami 228 g (pokrojone w makaron)
  • Ogórki sterylizowane 90 g
  • Groch sterylizowany bez marynaty 20 g
  • Korzeń selera 32 g (gotowany)
  • Marchewka 48 g (gotowana)
  • Musztarda pełnotłusta 20 g
  • Pieprz mielony 0,5 g
  • Ocet 15 gr
  • Worcester 5g
  • Majonez 200 gr
  • Cukier granulowany 10 g
  • Sól 10 gr

Przygotowanie:

Posiekaj wszystkie składniki (oprócz groszku), wymieszaj w misce i podawaj. Na koniec wymieszaj majonez, cukier i sos solny. worcester, ocet i musztarda.

Pyszna sałatka

Składniki:

  • 30-40 dkg liptowskiego salami,
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 jajka na twardo
  • sterylizowana puszka małego groszku

Na sos:

  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • Trochę majonezu

Przygotowanie:

Salami pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj odsączony groszek, drobno pokrojoną cebulę i ogórki. Przygotować dressing: ocet, olej, musztardę i cukier – zagotować. Zalać przygotowanymi składnikami. i na koniec dodać majonez, dobrze wymieszać i odstawić, najlepiej na całą noc.


error: Treść zabezpieczona !!