3 przepisy na niskokaloryczne sałatki marchewkowe – Jedz nawet po 22.00 i nie obawiaj się że przytyjesz
Surówki to świetny, zdrowy i zazwyczaj niskokaloryczny dodatek do obiadu. Czasem są tak pyszne, że ma się chęć zapełnić nimi cały talerz obiadowy.
Poniżej przedstawiam 3 najsmaczniejsze surówki na bazie marchewki. Idealne dla osób zdrowo odżywiających się oraz tych liczących kalorie. Marchew ceniona jest za ogromna ilość witamin i minerałów, a także błonnika. Spożywana codziennie korzystnie wpłynie na kondycję naszej cery, włosów i paznokci ze względu na zawarty w niej beta- kaeroten.
Zapobiega rozwojowi chorób serca, przyczynia się do równowagi cholesterolu we krwi oraz chroni przed udarami. Doskonale podwyższa odporność i dodaje wigoru. Pod względem kulinarnym świetnie sprawdza się na wiele różnych sposobów: smakuje zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Sok marchewkowy stanowi świetną opcję dla zabieganych.
Pamiętajmy, iż najlepiej łączyć jej spożycie z produktami tłuszczowymi dla lepszej wchłanialności zawartych w niej witamin A i D. Warto udusić ją z odrobiną masła, bądź do soku dodać zmielone nasiona, np. siemię lniane lun słonecznik.
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JAJKA
Składniki:
- 4-5 marchewek średniej wielkości
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek
- 1-2 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewkę na tarce (średnie oczka). Jajka pokrój w drobną kostkę lub podobnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek na drobne kawałki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
SURÓWKA Z MARCHWI I BIAŁEJ KAPUSTY
Składniki:
- 2-3 średnie marchwie
- ćwiartka główki białej kapusty
- cebula
- łyżka oleju roślinnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj drobno kapustę lub rozdrobnij na szatkownicy tarki. Posól i odstaw. Zetrzyj marchewki na tarce. Drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj składniki wraz z olejem, solą i pieprzem.
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z DODATKIEM RODZYNEK
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 2 marchwie
- łyżka stołowa soku z cytryny
- łyżka stołowa miodu
- 100 g jogurtu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach. Z pozostałych składników przygotuj sos. Zalej nim startą marchew i dorzuć rodzynki. Schłodź w lodówce przez około kwadrans.
WARSTWOWA SURÓWKA FRANCUSKA
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 jabłka ( słodkie lub kwaśne)
- 100 g twardego sera w kostce
- 2-3 ząbki czosnku
- ćwiartka cebuli
- kefir do smaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na tarce do osobnych miseczek zetrzyj marchewki, jabłka oraz jajka i ser. Posiekaj drobno czosnek. Drobno pokrój cebulę i przelej wrzątkiem, włóż do lodowatej wody na 3 minuty, po czym przecedź na sitku, by spłynął jej gorzki smak.
Układaj surówkę warstwowo: na spód cebulę, następnie jabłko. Kolejna warstwa to jajko. Następna to marchewka wymieszana z czosnkiem. Piąta warstwa to starty ser. Powtórz warstwy raz jeszcze i polej odrobiną kefiru. Włóż surówkę na pół godziny do lodówki.