3 przepisy na niskokaloryczne sałatki marchewkowe – Jedz nawet po 22.00 i nie obawiaj się że przytyjesz

Surówki to świetny, zdrowy i zazwyczaj niskokaloryczny dodatek do obiadu. Czasem są tak pyszne, że ma się chęć zapełnić nimi cały talerz obiadowy.

Poniżej przedstawiam 3 najsmaczniejsze surówki na bazie marchewki. Idealne dla osób zdrowo odżywiających się oraz tych liczących kalorie. Marchew ceniona jest za ogromna ilość witamin i minerałów, a także błonnika. Spożywana codziennie korzystnie wpłynie na kondycję naszej cery, włosów i paznokci ze względu na zawarty w niej beta- kaeroten.

Zapobiega rozwojowi chorób serca, przyczynia się do równowagi cholesterolu we krwi oraz chroni przed udarami. Doskonale podwyższa odporność i dodaje wigoru. Pod względem kulinarnym świetnie sprawdza się na wiele różnych sposobów: smakuje zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Sok marchewkowy stanowi świetną opcję dla zabieganych.

Pamiętajmy, iż najlepiej łączyć jej spożycie z produktami tłuszczowymi dla lepszej wchłanialności zawartych w niej witamin A i D. Warto udusić ją z odrobiną masła, bądź do soku dodać zmielone nasiona, np. siemię lniane lun słonecznik.

SURÓWKA Z MARCHEWKI I JAJKA

Składniki: 

  • 4-5 marchewek średniej wielkości
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1-2 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • ulubione zioła do smaku

Przygotowanie:

Zetrzyj marchewkę na tarce (średnie oczka). Jajka pokrój w drobną kostkę lub podobnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek na drobne kawałki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

SURÓWKA Z MARCHWI I BIAŁEJ KAPUSTY 

Składniki:

  • 2-3 średnie marchwie
  • ćwiartka główki białej kapusty
  • cebula
  • łyżka oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj drobno kapustę lub rozdrobnij na szatkownicy tarki. Posól i odstaw. Zetrzyj marchewki na tarce. Drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj składniki wraz z olejem, solą i pieprzem.

SURÓWKA Z MARCHEWKI Z DODATKIEM RODZYNEK

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 2 marchwie
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • łyżka stołowa miodu
  • 100 g jogurtu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach. Z pozostałych składników przygotuj sos. Zalej nim startą marchew i dorzuć rodzynki. Schłodź w lodówce przez około kwadrans.

WARSTWOWA SURÓWKA FRANCUSKA

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jabłka ( słodkie lub kwaśne)
  • 100 g twardego sera w kostce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ćwiartka cebuli
  • kefir do smaku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na tarce do osobnych miseczek zetrzyj marchewki, jabłka oraz jajka i ser. Posiekaj drobno czosnek. Drobno pokrój cebulę i przelej wrzątkiem, włóż do lodowatej wody na 3 minuty, po czym przecedź na sitku, by spłynął jej gorzki smak.

Układaj surówkę warstwowo: na spód cebulę, następnie jabłko. Kolejna warstwa to jajko. Następna to marchewka wymieszana z czosnkiem. Piąta warstwa to starty ser. Powtórz warstwy raz jeszcze i polej odrobiną kefiru. Włóż surówkę na pół godziny do lodówki.

Dzięki przedstawionym przepisom posmakujesz bogactwa witamin i szybko poczujesz poprawę samopoczucia i lekkość sylwetki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!