Możesz je jeść nawet o północy, nie bojąc się że przytyjesz: 4 sałatki bez majonezu, śmietany i sera.
Dziś proponuje Ci najlepsze przepisy na fantastyczne i smaczne sałatki, które mogą wzbogacić Twoje codzienne menu nawet podczas odchudzania.
Sałatka z buraków i kapusty
Potrzebujesz:
- 1 biała kapusta
- 1 burak
- 1 marchewka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
Sałatkę tę przygotowuje się niezwykle szybko, ponieważ nie musisz poddawać warzyw obróbce termicznej. Buraki, kapustę i marchew posiekaj i polej sokiem z cytryny i olejem lnianym. Możesz dodać sól i czarny pieprz do smaku.
Pyszna sałatka z tuńczyka
Potrzebujesz:
- 170 g tuńczyka we własnym soku
- 3-4 większe liście sałaty
- 2 pomidory
- 240 g kukurydzy
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj liście sałaty i osusz je ręcznikiem papierowym. Usuń nadmiar płynu z tuńczyka i włóż do salaterki. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do tuńczyka. Dodaj również podartą sałatkę, a na końcu kukurydzę i oliwki pokrojone w paski. Możesz także dodać kilka kropel oliwy z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj i podawaj do stołu.
Sałatka z kurczakiem
Potrzebujesz:
- 1 filet z kurczaka
- 3-4 pomidory
- 1-2 ogórki
- 3 piórka szczypiorku
- 50 g sałaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę oraz zioła. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki. Pokrój również kurczaka na małe kawałki, podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Na talerzu połóż sałatkę, a następnie warzywa. Pozostaw kurczaka do całkowitego ostygnięcia i rozłóż go na warzywach. Posyp szczypiorkiem i skrop oliwą z oliwek.
Sałatka oczyszczająca jelita
Potrzebujesz:
- ¼ główki kapusty
- 550 g buraków
- 400 g marchewki
- 1 jabłko – opcjonalnie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego chrzanu
Przygotowanie:
Umyj warzywa i drobno zetrzyj. Możesz również dodać starte jabłko. Na koniec zalej mieszanką soku z cytryny i chrzanu – możesz dopasować dressing do własnego smaku i gustu.
Sałatka z marchewki z kapustą – idealny dodatek do mięsa
Potrzebujesz:
- 1 – 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 główki kapusty
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do smaku
Przygotowanie:
Marchewki zetrzyj na tarce, dodaj drobno posiekaną kapustę i łyżkę oleju. Dodaj sól i przyprawy do smaku i wszystko wymieszaj. Smacznego!