Możesz je jeść nawet o północy, nie bojąc się że przytyjesz: 4 sałatki bez majonezu, śmietany i sera.

Dziś proponuje Ci najlepsze przepisy na fantastyczne i smaczne sałatki, które mogą wzbogacić Twoje codzienne menu nawet podczas odchudzania. 

Sałatka z buraków i kapusty 

Potrzebujesz:

  • 1 biała kapusta
  • 1 burak
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

Sałatkę tę przygotowuje się niezwykle szybko, ponieważ nie musisz poddawać warzyw obróbce termicznej. Buraki, kapustę i marchew posiekaj i polej sokiem z cytryny i olejem lnianym. Możesz dodać sól i czarny pieprz do smaku.

Pyszna sałatka z tuńczyka

Potrzebujesz:

  • 170 g tuńczyka we własnym soku
  • 3-4 większe liście sałaty
  • 2 pomidory
  • 240 g kukurydzy
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj liście sałaty i osusz je ręcznikiem papierowym. Usuń nadmiar płynu z tuńczyka i włóż do salaterki. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do tuńczyka. Dodaj również podartą sałatkę, a na końcu kukurydzę i oliwki pokrojone w paski. Możesz także dodać kilka kropel oliwy z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj i podawaj do stołu.

Sałatka z kurczakiem

Potrzebujesz:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3-4 pomidory
  • 1-2 ogórki
  • 3 piórka szczypiorku
  • 50 g sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę oraz zioła. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki. Pokrój również kurczaka na małe kawałki, podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Na talerzu połóż sałatkę, a następnie warzywa. Pozostaw kurczaka do całkowitego ostygnięcia i rozłóż go na warzywach. Posyp szczypiorkiem i skrop oliwą z oliwek.

Sałatka oczyszczająca jelita

Potrzebujesz:

  • ¼ główki kapusty
  • 550 g buraków
  • 400 g marchewki
  • 1 jabłko – opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie:

Umyj warzywa i drobno zetrzyj. Możesz również dodać starte jabłko. Na koniec zalej mieszanką soku z cytryny i chrzanu – możesz dopasować dressing do własnego smaku i gustu.

Sałatka z marchewki z kapustą – idealny dodatek do mięsa

Potrzebujesz:

  • 1 – 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do smaku

Przygotowanie:

Marchewki zetrzyj na tarce, dodaj drobno posiekaną kapustę i łyżkę oleju. Dodaj sól i przyprawy do smaku i wszystko wymieszaj. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!