Sałatka z kapusty z papryką i marchewką – każdy poprosi o dokładkę

Sałatka z kapusty z papryką i marchewką – sposób przygotowania

Warzywa w puszkach przydają się zimą, albo dla wzbogacenia smaku potraw, albo jak zawsze jako gotowy zapas witamin. Jeśli chcesz urozmaicić swoje konserwowe wysiłki nowym przepisem, mamy dla Ciebie pomysł na surówkę z kapusty konserwowej z papryką i marchewką, którą możesz wykorzystać nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Ponadto jest łatwy i nie wymaga niczego specjalnego, aby go zrobić.

Składniki

  • biała kapusta – 1500 gr
  • marchewka – 1000 gr
  • czerwona papryka – 1200 gr
  • cebula – 1000 gr
  • cukier – 150 gr
  • sól – 70 gr
  • olej słonecznikowy – 150 ml
  • ocet – 90 ml

Instrukcja przygotowania:

Usuń górne liście z kapusty, przekrój główkę na pół, wytnij łodygę i pokrój kapustę w cienkie paski. Oczyść i zetrzyj marchewkę. Cebulę obrać, przekroić na pół. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i obie kroimy w cienkie paski.

Umieść wszystkie warzywa w misce i wymieszaj rękami. Możesz go trochę zgnieść podczas mieszania, aby uwolnić trochę soku. Dodaj cukier i sól do mieszaniny. Dodaj olej słonecznikowy i dobrze wymieszaj. Przenieś mieszaninę do rondla i umieść na kuchence. Doprowadź warzywa do wrzenia i gotuj dokładnie przez 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie wyłącz ogrzewanie i dodaj ocet.

Napełnij gorące warzywa octem do sterylnych słoików konserwowych, lekko dociśnij, aby zmieściły się jak najwięcej, wlej sok i zamknij pokrywki, które są dokładnie dokręcone. Odwróć słoiki z sałatką do góry dnem, przykryj dwoma ściereczkami i pozwól im powoli ostygnąć przez noc.

Gdy pojemniki z sałatką ostygną, przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy. Podawać jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa, pieczonych ziemniaków lub makaronu lub po prostu delektować się samą sałatką jarzynową.

Życzymy dużo radości z gotowania i dobrego smaku.


error: Treść zabezpieczona !!