Sałatka z kapusty z jogurtem greckim. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis.

Sałatka z kapusty z jogurtem greckim – sposób przygotowania

Jeśli lubisz sałatkę coleslaw, zrób taką z marchewką, cebulą i sosem jogurtowym. Będzie lżejsza i zdrowsza niż gdybyś użył majonezu.

Sałatka

  • marchewka – 1 szt
  • czerwona cebula – jedna piąta sztuki
  • kapusta – ćwierć głowy
  • cebula dymka – 3 szt

Sos

  • biały jogurt grecki – 1 szklanka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • musztarda pełnotłusta – pół łyżeczki
  • oregano – pół łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – ćwierć łyżeczki

Przygotowanie

Oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pokrój również ćwiartkę kapusty bez skóry w cienkie paski.

Zagotuj wystarczającą ilość wody w garnku i dodaj trochę octu. Włóż pokrojone warzywa do gorącej wody na minutę i przykryj pokrywką. Następnie spuść wodę, możesz też przecedzić ją przez durszlak, a warzywa włożyć do salaterki. Drobno posiekaj zielone części dymki i dodaj do warzyw.

Umieść biały jogurt grecki w małej misce. Dodaj pełnotłustą musztardę, oliwę z oliwek, sól, oregano i pieprz. Wymieszaj wszystko. Następnie polej sosem warzywa, wymieszaj i możesz podawać. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!