Sałatka z kapusty z jogurtem greckim. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis.
281
Sałatka z kapusty z jogurtem greckim – sposób przygotowania
Jeśli lubisz sałatkę coleslaw, zrób taką z marchewką, cebulą i sosem jogurtowym. Będzie lżejsza i zdrowsza niż gdybyś użył majonezu.
Sałatka
marchewka – 1 szt
czerwona cebula – jedna piąta sztuki
kapusta – ćwierć głowy
cebula dymka – 3 szt
Sos
biały jogurt grecki – 1 szklanka
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
musztarda pełnotłusta – pół łyżeczki
oregano – pół łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
pieprz – ćwierć łyżeczki
Przygotowanie
Oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pokrój również ćwiartkę kapusty bez skóry w cienkie paski.
Zagotuj wystarczającą ilość wody w garnku i dodaj trochę octu. Włóż pokrojone warzywa do gorącej wody na minutę i przykryj pokrywką. Następnie spuść wodę, możesz też przecedzić ją przez durszlak, a warzywa włożyć do salaterki. Drobno posiekaj zielone części dymki i dodaj do warzyw.
Umieść biały jogurt grecki w małej misce. Dodaj pełnotłustą musztardę, oliwę z oliwek, sól, oregano i pieprz. Wymieszaj wszystko. Następnie polej sosem warzywa, wymieszaj i możesz podawać. Smacznego!