Sałatka z buraczków – wychodzi mi zawsze przepysznie, najlepszy przepis jaki znam

Sałatka to doskonały dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Jest to danie, które szczególnie często gości na domowych stołach w czasie świąt. Aby przygotować tę sałatkę, zatrzymaj 2 lub 3 buraczki ze świątecznego barszczu. Zapewniam, że będzie smacznie.

To właśnie ten składnik, w połączeniu z orzechami, jajkiem i doprawiony ostrą musztardą, stworzy doskonały dodatek do mięs.

Składniki:

  • 300g ugotowanych buraków
  • 80g żółtego sera
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ogórki kiszone
  • 80g orzechów włoskich
  • trochę soli i pieprzu

Przyrządzanie:

Przygotowane buraczki można pokroić w drobną kosteczkę, albo zwyczajnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem należy dodać ogórki i jajka na twardo, pokrojone uprzednio w kostkę.

Następnie posiekać drobno orzechy i wsypać je do reszty, dodać musztardę oraz majonez, doprawić do smaku. Wymieszać i odstawić, żeby wszystko przeszło się smakiem.

To świetny dodatek do pieczywa śniadaniowego, czy mięsnego dania obiadowego! Z pewnością wszystkim zasmakuje!


error: Treść zabezpieczona !!