Sałatka z buraczków – wychodzi mi zawsze przepysznie, najlepszy przepis jaki znam
119
Sałatka to doskonały dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Jest to danie, które szczególnie często gości na domowych stołach w czasie świąt. Aby przygotować tę sałatkę, zatrzymaj 2 lub 3 buraczki ze świątecznego barszczu. Zapewniam, że będzie smacznie.
To właśnie ten składnik, w połączeniu z orzechami, jajkiem i doprawiony ostrą musztardą, stworzy doskonały dodatek do mięs.
Składniki:
300g ugotowanych buraków
80g żółtego sera
2 ugotowane jajka
1 łyżka musztardy
3 łyżki majonezu
2 ogórki kiszone
80g orzechów włoskich
trochę soli i pieprzu
Przyrządzanie:
Przygotowane buraczki można pokroić w drobną kosteczkę, albo zwyczajnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem należy dodać ogórki i jajka na twardo, pokrojone uprzednio w kostkę.
Następnie posiekać drobno orzechy i wsypać je do reszty, dodać musztardę oraz majonez, doprawić do smaku. Wymieszać i odstawić, żeby wszystko przeszło się smakiem.
To świetny dodatek do pieczywa śniadaniowego, czy mięsnego dania obiadowego! Z pewnością wszystkim zasmakuje!