Sałatka Dunajska – Niezwykle smaczna. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Do przygotowania większej ilości sałatki dunajskiej potrzeba czterech podstawowych produktów w takich samych proporcjach (np. po 2 kg).
Obieramy warzywa: marchew, paprykę i cebulę. Pomidory kroimy w małe plasterki, marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Cebulę i paprykę należy pokroić w grube półpierścienie. Następnie łączymy wszystkie warzywa najlepiej w dużej misce albo innym większym naczyniu (np. garnku).
Odstawiamy sałatkę na około godzinę. Po tym czasie warzywa wypuszczą dużą ilość soku. Jeżeli sałatka jest przyrządzana w garnku, gotujemy ją na małym ogniu ok. 20 min, do czasu zagotowania soku.
Następnie gorące warzywa wkładamy do wysterylizowanych słojów, zakręcamy pokrywki, ustawiamy słoje do góry nogami, najlepiej na całą noc i przykrywamy je kocem.
Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do ryżu, makaronu, ale również różnych mięs. Może stanowić również przekąskę na świątecznym stole.