Sałatka Dunajska – Niezwykle smaczna. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Sałatka dunajska to połączenie warzyw i marynaty, które idealnie nadają się na potrawę przyrządzoną specjalnie na świąteczny stół, ale również na kolację w zwykły dzień tygodnia.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania sałatki?

Do przygotowania większej ilości sałatki dunajskiej potrzeba czterech podstawowych produktów w takich samych proporcjach (np. po 2 kg).

Są to:

  • papryka,
  • cebula,
  • marchew,
  • pomidor,
  • olej słonecznikowy (400 ml),
  • ocet (200 ml),
  • cukier (360 g)
  • dwie łyżki soli.

Przygotowanie sałatki

Obieramy warzywa: marchew, paprykę i cebulę. Pomidory kroimy w małe plasterki, marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Cebulę i paprykę należy pokroić w grube półpierścienie. Następnie łączymy wszystkie warzywa najlepiej w dużej misce albo innym większym naczyniu (np. garnku).

Dodajemy sól, cukier, olej i ocet i dokładnie mieszamy składniki. Dobrze jest to zrobić ręką, ale można też większą łyżką.

Odstawiamy sałatkę na około godzinę. Po tym czasie warzywa wypuszczą dużą ilość soku. Jeżeli sałatka jest przyrządzana w garnku, gotujemy ją na małym ogniu ok. 20 min, do czasu zagotowania soku.

Następnie gorące warzywa wkładamy do wysterylizowanych słojów, zakręcamy pokrywki, ustawiamy słoje do góry nogami, najlepiej na całą noc i przykrywamy je kocem.

Wykorzystanie sałatki

Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do ryżu, makaronu, ale również różnych mięs. Może stanowić również przekąskę na świątecznym stole.


error: Treść zabezpieczona !!