Rozgrzewająca zupa z kurczakiem
Chłodny dzień? Marzy Ci się rozgrzewająca zupa, najlepiej taka, którą przygotujesz szybko, z ogólnodostępnych produktów?
A do ideału brakuje jeszcze tylko, aby rozgrzewając, spalała tłuszcz? Spróbuj naszej pysznej zupy z kurczakiem. Zupa przyrządzona jest według bułgarskiej receptury. Jej aromat rozniesie się po całym domu. Ciekawy zapach i smak przyciągnie nawet dzieci.
Co będzie potrzebne?
- kurczak – 600g
- woda – 2l
- seler – 1 łodyga;
- ziele angielskie – 7 kuleczek
- ziemniaki – 2szt;
- marchew, cebula, papryka – każde po 1 szt;
- sól i pieprz – wg uznania;
- makaron dowolny – 60g;
- olej roślinny – 30g;
- mąka pszenna – 1 łyżka;
- kwaśna śmietana 12% lub 18% – 3 łyżki;
- żółtko – 1szt;
Masz już wszystkie potrzebne składniki? Jeśli tak, to ruszamy!
Zacznij od dokładnego umycia mięsa, a następnie zalej je wodą najlepiej w dużym garnku, tak, aby pomieściły się wszystkie warzywa. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować, dopiero wtedy dodaj przyprawy (pieprz, sól i ziele angielskie) oraz seler.
Na małym ogniu gotuj do momentu, aż mięso się ugotuje. Ugotowane mięso wyciągnij z bulionu, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
W między czasie przygotuj pozostałe warzywa. Obierz marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokrój w paski, a ziemniaki na małe kawałki. Obraną cebulę pokrój w kostkę średniej wielkości.
Wydrążoną paprykę pokrój w kostkę. Przygotuj patelnię, wylej na nią olej i wrzuć pokrojone warzywa (prócz ziemniaków!). Warzywa smaż na niewielkim ogniu, tak długo, aż zmiękną.
Pokrojone ziemniaki wrzuć do bulionu i doprowadź do wrzenia, następnie dorzuć makaron. Odczekaj kilka minut i wrzuć ponownie do bulionu pokrojone wcześniej mięso.
Gotuj tak długo, aż makaron będzie miękki. Do miski wbij żółtko, dodaj śmietanę i mąkę mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Do tej masy dodaj odrobinę bulionu (dzięki temu śmietana się nie zważy) i wymieszaj. Całość wlej do zupy. Podsmażone na patelni warzywa dodaj do zupy i wymieszaj.
Życzymy smacznego ! 😉