Rosół na wołowinie z warzywami i czosnkiem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Przygotuj mocny bulion wołowy, który rozgrzeje Cię i w razie potrzeby postawi na nogi. Rosół wyróżnia się smakiem i bogactwem witamin. Zaufaj mi, będzie Tobie smakować.
Do garnka włóż mięso z kością, umytą cebulę ze skórką, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz. Posolić wszystko w garnku i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
Uwaga: Gdy tylko na powierzchni zacznie tworzyć się piana, należy ją zebrać. W przeciwnym razie bulion byłby mętny.
Podczas smażenia mięsa obierz i pokrój marchewkę, seler i pietruszkę na małe kawałki. Gdy mięso zmięknie w garnku, do bulionu dodaj warzywa i powoli gotuj zupę przez kolejne 20 minut. Uwaga: należy pozwolić, aby zupa bulgotała. Unikaj energicznego gotowania, gdyż mogłoby to spowodować zmętnienie bulionu. Mięso po ugotowaniu wyjmujemy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do bulionu. Wskazówka: Zupę podawać gorącą z mięsem, warzywami i natką pietruszki.