Pyszna rolka z kurczaka w butelce – nie kupisz jej gotowej w sklepie. Lepiej nie przegap przepisu.
Ten domowy salceson jest przepyszny i na pewno wszyscy go pokochają, a co najważniejsze – masz pewność, co do składników, z których jest wykonany!
Przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka na małym ogniu w soku własnym, przez około 35-45 minut. Posól i popierz go dla lepszego smaku.
W międzyczasie rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Powstały z duszenia bulion przelej do osobnej miski.
Zostaw mięso, aby ostygło, a następnie oddziel je od kości, jeśli jest taka potrzeba. Rozpuszczoną wcześniej żelatynę wymieszaj z bulionem. Następnie na suchej patelni delikatnie podsmaż orzechy.
Po wykonaniu tego wypełnij ją całkowicie schłodzoną mieszaniną. Butelkę pozostaw w lodówce na kilka godzin, aż zawartość całkowicie stężeje. Wyjmij mieszaninę. Pamiętaj o ostrożnym i uważnym rozcinaniu butelki!
Przepis można zmieniać wedle uznania. Możesz dodać smażoną cebulę, kukurydzę, a nawet groszek, czy marchewkę.