Pyszna rolka z kurczaka w butelce – nie kupisz jej gotowej w sklepie. Lepiej nie przegap przepisu.

Nie kupisz tego gotowego w sklepie, więc chyba warto spróbować?

Ten domowy salceson jest przepyszny i na pewno wszyscy go pokochają, a co najważniejsze – masz pewność, co do składników, z których jest wykonany!

Roladka z kurczaka w butelce – składniki, które będą Ci potrzebne:

  • 1,3-1,5 kg mięsa z kurczaka (podudzie, filet)
  • sól, przyprawy do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g żelatyny
  • 100 g obranych orzechów włoskich

Na samym początku mięso z kurczaka należy pokroić na średniej wielkości kawałki i umieścić na patelni, która ma grube dno. Pamiętaj, aby nie dodawać oleju!

Przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka na małym ogniu w soku własnym, przez około 35-45 minut. Posól i popierz go dla lepszego smaku.

W międzyczasie rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Powstały z duszenia bulion przelej do osobnej miski.

Zostaw mięso, aby ostygło, a następnie oddziel je od kości, jeśli jest taka potrzeba. Rozpuszczoną wcześniej żelatynę wymieszaj z bulionem. Następnie na suchej patelni delikatnie podsmaż orzechy.

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do mięsa. Następnie dodaj również orzechy, sól i przyprawy. Całość zalej bulionem z żelatyną.

Przygotuj czystą, plastikową butelkę, od której odetniesz szyjkę.

Po wykonaniu tego wypełnij ją całkowicie schłodzoną mieszaniną. Butelkę pozostaw w lodówce na kilka godzin, aż zawartość całkowicie stężeje. Wyjmij mieszaninę. Pamiętaj o ostrożnym i uważnym rozcinaniu butelki!

Przepis można zmieniać wedle uznania. Możesz dodać smażoną cebulę, kukurydzę, a nawet groszek, czy marchewkę.

To samo dotyczy mięsa – możesz wykorzystać wołowinę lub wieprzowinę, jednak wtedy konieczne jest dłuższe duszenie mięsa. Życzymy smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!