Te rolki z nadzieniem znikają ze stołu w kilka chwil. Uwielbiam je. Zaskoczę Cie tym przepisem

Mimo, iż jest tak samo wielbicieli jabłek co sceptyków, niektóre przepisy zadowolą obydwie grupy. Poniższy przepis na rolki z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym to przepyszna propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. 

Chrupiące i delikatne w smaku rolki mogą u miłośników jabłek zająć wysokie miejsce spośród często wykonywanych przepisów. Jedyną ich wadą może być to, że w ekspresowym tempie znikną z talerza.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 200 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml kefiru
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 duże jajko
  • 630 g mąki (najlepiej pszenna tortowa)

Przygotowanie

Aby zrobić nadzienie, zmieszaj starte jabłka z cukrem i gotuj na patelni na wolnym ogniu przez 25-30 minut, do czasu kiedy odparuje nadmiar płynu. Następnie dodaj cynamon, po czym wymieszaj i całość ostudź. Żeby wykonać ciasto, w dużej misce połącz:

Olej roślinny i masło, kefir, cukier puder i cukier waniliowy, kurkumę, skrobię oraz jajka. Do powstałej masy dodawaj małymi porcjami mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto do jednolitej konsystencji.

Z kawałku ciasta o masie około 30g uformuj kulkę. Z powyższego przepisu powinno wyjść ich w przybliżeniu 40. Przy użyciu wałka rozwałkuj kule, nałóż nadzienie i wyrównaj, po czym skręć w rulon.

Rolki piecz przez 25-30 minut w 180°C. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!