Nie do opisania – roladki z mięsem mielonym z patelni. Przepis, od którego rodzina od stołu się nie oderwie.
77
Dziś przedstawiamy roladki smażone na patelni z mięsem mielonym. Wystarczy patelnia, piekarnik nie jest konieczny.
Lista składników dla ciasta:
200 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
5 g soli
150 ml śmietany
20 ml oleju
20 ml mleka
Lista składników dla farszu:
300 g mięsa mielonego
3 g pieprzu
150 g sera twardego
5 g majeranku
5 g soli
1 szt cebuli
1 pęczek natki pietruszki
1 szt jajka
Dodatki:
olej według potrzeb
50 ml wody
Jak przyrządzić:
Wymieszaj mąkę, sól, mleko, olej, śmietanę i proszek do pieczenia w misce. Wyrób gęste, jednolite ciasto. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Przełóż ciasto na wałek oprószony mąką. Rozwałkuj je na płaską płytę o grubości kwadratu.
W miseczce umieść mięso mielone. Dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę, starty ser twardy, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozprowadź farsz mięsny na cieście. Zroluj ciasto, wyrównaj brzegi, a potem pokrój rolki na szerokość około 3 centymetrów.
Smaż roladki na patelni z odrobiną oleju, aż będą złote z obu stron. Wlej 50 ml wody, przykryj patelnię pokrywką i duś roladki na małym ogniu przez około 20 minut. Smacznego!