Przepyszne i efektowne roladki z filetów z kurczaka – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Roladki z filetów z kurczaka

Roladki jest to danie, które mimo swojej prostoty i szybkości przygotowania, zadowoli nawet największego niejadka. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo łatwe, dlatego poradzą sobie z nią nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Składniki

Na przygotowanie roladek z filetów z kurczaka będą nam potrzebne:

  • 2 połówki filetów z kurczaka (lub 1 cała pierś)
  • 50-70 g twardego startego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania

Na samym początku musimy pokroić pierś z kurczaka tak, by utworzyły się z niej kotlety. Następnie należy je lekko roztłuc tłuczkiem. Gdy już te czynności będą przez nas wykonane, przygotowane filety należy posolić i popieprzyć.

Teraz przygotowujemy farsz.

By tego dokonać, na samym początku należy oczyścić marchewkę i zetrzeć ją na tarce. Następnie musimy zmieszać ją z serem, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majonezem. Całość należy posolić i wymieszać. 

Niewielką ilość przygotowanego przez nas farszu umieszczamy na każdym z filetów, który następnie zwijamy w rulon.

By mieć pewność, że żadna z roladek się nie rozwinie podczas gotowania, należy zawiązać je nitką lub spiąć ich krawędzie wykałaczkami.

Teraz nadszedł czas na smażenie roladek.

Robimy to na oleju roślinnym, do czasu, aż nie zyskają one złocisto-brązowego koloru. Później, możemy zdjąć nitkę lub wyjąć wykałaczki, w zależności którą z tych metod wybraliśmy.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody lub bulionu, następnie umieszczamy w nim roladki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.


error: Treść zabezpieczona !!