Roladka marchewkowa – przepyszna, soczysta i zdrowa. Jem codziennie i nie boję się że przytyję.

Odstawiamy marchewki do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka, sól, kurkumę i inne przyprawy. Do tego delikatnie dodajemy już schłodzone marchewki.

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Do ciasta dodajemy białka i lekko mieszamy całość szpatułką. Masa powinna być puszysta.

Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na nią (grubość musi być nie większa niż poł centymetra) i od razu wkładamy to do piekarnika wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut.

W trakcie pieczenia ciasta przyszykowujemy nadzienie:

  • słone: ser mieszamy z ziołami, posiekanym czosnkiem i solą,
  • słodkie: rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok na ok. 20 minut, następnie wylewamy wodę i usuwamy jej nadmiar papierowym ręcznikiem, łączymy ser śmietankowy/lekki twarożek razem z rodzynkami, wanilią i cukrem.

Wyjmujemy już upieczone ciasto z blaszki na folię spożywczą i kładziemy na nie masę twarogową. Rozprowadzamy ją równo na całej długości i szerokości ciasta.

Zwijamy całość w rulon za pomocą folii spożywczej i wkładamy roladę marchewkową do chłodziarki na mniej więcej 20 minut. Później kroimy na porcje.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!