Roladka marchewkowa – przepyszna, soczysta i zdrowa. Jem codziennie i nie boję się że przytyję.
104
Ta miękka, przepyszna, soczysta i zdrowa roladka marchewkowa może znaleźć się na Twoim stole podczas świąt. Pyszne, marchewkowe przekąski z pewnością zaskoczą gości i sprawią im prawdziwą przyjemność.
Wygląd tej roladki jest znakomity i bez wątpienia jest ona sporą konkurencją dla tradycyjnych sałatek. Dietetyczny przepis na nią znajduje się poniżej. Mnóstwo witamin i przepis bez mąki – czego chcieć więcej?
Ta rolada z marchwi nie jest wysokokaloryczna i można przygotowywać ją z wieloma różnymi nadzieniami.
Użyte ciasto w tym przepisie jest uniwersalne, a jeśli doda się do niego troszkę cukru, cynamonu i rodzynek – nie potrzeba właściwie żadnego nadzienia.
Potrzebne składniki na ciasto:
3/4kg marchewki,
1,5 łyżki masła,
5 jajek,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka soku z cytryny,
trochę soli i przypraw do smaku,
łyżka cukru (jeśli zdecydowałeś się zrobić ciasto na słodko).
Potrzebne składniki na słone nadzienie:
200g twarogu miękkiego,
3 ząbki czosnku,
pęczek kopru lub innych, wybranych ziół,
trochę soli do smaku.
Potrzebne składniki na słodkie nadzienie:
200g twarogu miękkiego,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki białego cukru,
niewielka szczypta waniliny.
Przygotowanie:
Obieramy marchewki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy ją aż do momentu, gdy zmięknie – na patelni z masłem i pod przykryciem powinno zająć to około 5 minut.