Niesamowity przysmak z mięsa mielonego i kapusty: Prosta i smaczna rolada.

Nasz przepis przeznaczony jest (nie tylko) dla tych, którzy lubią mięso mielone i kapustę. Proste i obfite danie, które jest bardzo popularne w domu.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g ryżu
  • 100 ml wody
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • koperek
  • pietruszka

Przygotowanie:

Usuń środek z kapusty i włóż go do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż liście zmiękną.

W innym garnku dodaj olej, ryż i wymieszaj. Zalej wodą, przykryj pokrywką i gotuj, aż woda wyparuje.

Do miski dodaj mielone mięso, ugotowany ryż, sól, czarny pieprz i dokładnie wymieszaj szpatułką. Oddzielić liście od gotowanej kapusty.

Umieść liście w czystej misce i usuń twardą część. Następnie ułóż liście kapusty na pergaminie.

Na wierzch ułożyć mieszankę mięsną i rozprowadzić na całej powierzchni. Zegnij krawędzie i ostrożnie zwiń.

Szklane naczynie do pieczenia posmarować olejem. Układamy posiekane plastry cebuli.

Następnie dodaj rolady i pokrojony w kostkę pomidor. Przykryj formę mokrym papierem do pieczenia i folią aluminiową.

Rolady wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Dodaj jajka, sól do miski i ubij trzepaczką.

Po upływie czasu wyjąć papier i folię z formy, posmarować roladki jajkiem i piec kolejne 15-20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu rolady podajemy ze śmietaną, koperkiem, pietruszką i pieczonym pomidorem.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!