Rolada z kurczaka za którą goście całują ręce gospodyni. Przepis krok po kroku.
Składniki
Przygotowanie
Lepiej ugotować danie nie z fileta, ale z całego kurczaka, aby rolada była bardziej soczysta. Dlatego najpierw musisz pokroić kurczaka, oddzielając kości. Nie odcinamy tłuszczu i skóry, zostawiamy ją na mięsie. Jako przykład pokażemy, jak przygotować roladę z niewielkiej ilości podudzi z kurczaka. Ale jeśli chcesz gotować dla całej rodziny, lepiej zrobić więcej. Zapewniamy, że z dania nic nie zostanie!
Posól kawałki kurczaka, połóż na nie cienkie ząbki czosnku i lekko posyp cukrem. Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie ubij tłuczkiem. Następnie posmaruj kawałki musztardą.
Do kubka blendera wrzuć kilka obranych ząbków czosnku, cebulę i dodaj posiekaną bazylię. Musisz również dodać masło i orzechy. I wszystko dobrze miksujemy. Nawiasem mówiąc, zamiast bazylii możesz użyć dowolnej zieleni: pietruszki, kopru lub szpinaku.
Folię lekko posmaruj masłem. Połóż nasze kawałki kurczaka z pastą z blendera i szczelnie zawiń w folię.
Gotować można zarówno w łaźni wodnej, jak i w kotle. Jednak piekarnik oczywiście również się nada. Już samo gotowanie mięsa na parze sprawi, że będzie bardziej miękkie. Ugotowanie rolady powinno zająć około 20-25 minut. Smacznego!