Rolada biskupa: Miękka dzięki masłu i puszysta z białkami, smakuje idealnie.

Zostało Ci dużo białek po innych wypiekach i zastanawiasz się co z nimi zrobić?

Możesz je zamrozić na później lub upiec od razu. Jeśli nie masz ochoty na makaroniki czy bezy, kanapkę biskupią przygotujesz znacznie szybciej.

Jak wykorzystać pozostałe białka jaj?

Rolada biskupa. Większości osób ten deser kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ale bez problemu można go upiec o każdej porze roku. Teraz zima jest na to najlepszym czasem. W przeciwieństwie do innych rolad z owocami, nie potrzebujesz do niej świeżych owoców, możesz użyć tylko suszonych lub jeszcze lepiej kandyzowanych, które sprawią, że rolada będzie pięknie słodka i soczysta.

Aby rolada biskupa się udała

Podobnie jak inne słodkie rolady, rolada biskupa to stosunkowo prosty deser. Ze względu na to, że często jest on wytwarzany wyłącznie z białek, podczas jego przygotowania mogą pojawić się pewne trudności, które spowodują, że budyń nie będzie wyglądał do końca idealnie. Ale jeśli zastosujesz się do rady, Twoja biskupia rolada zawsze będzie wyglądać jak zrobiona przez profesjonalistę.

  • Rolada jest również przygotowywana z całych jaj, ale nasz robi się tylko z białek jaj, z których ubija się pianę, do której dodaje się cukier łyżkami cukru podczas ubijania. „Piana musi być pięknie twarda, gładka, lśniąca, nieubita” . Zaleca również wcześniejsze zważenie białek. Każde jajko jest innej wielkości, dlatego lepiej kierować się wagą białek w cukierni.
  • Do ciasta używa się również mąki gładkie . „ Używamy zwykłej mąki, ponieważ jest najbardziej elastyczna. Mąki nie trzeba przesiewać, bo jest proszek do pieczenia, który da nam niezły uniesienie podczas pieczenia – zaznacza znany cukiernik.
  • „Wystarczy położyć papier na spodzie, ułatwi to wyciąganie kanapki z formy po upieczeniu. Ważne jest, aby masa ładnie ułożyła się w formie, tak aby przed włożeniem do piekarnika miała wszędzie taką samą wysokość. W takim razie nie mieszaj zbytnio chleba w piekarniku” .

Rolada biskupia

Będziesz potrzebować: 165 g mąki pszennej, 165 g cukru pudru, 200 g białek, 70 g masła, 70 g mleka, 8 g proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 150 g kandyzowanych owoców, 150 g orzechów włoskich.

Wykonanie: Najpierw rozpuść masło i pozwól mu ostygnąć. Następnie ubij białka i dodawaj po łyżce cukier. Ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez około 5 minut. Roztopione masło i mleko mieszamy ze śniegiem i posypujemy mąką.

Dodać grubo posiekane orzechy , proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na końcu posiekane kandyzowane owoce. Ostrożnie wymieszaj (owiń) szpatułką, aby owoce pokryły się mąką.

Formę do chleba wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Potrząśnij foremką, aby usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160°C przez co najmniej 35-40 minut.

W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową w kąpieli wodnej, rozpuszczając ciemną czekoladę z odrobiną oleju kokosowego. Polewę wylewamy na kanapkę i rozprowadzamy po powierzchni.


error: Treść zabezpieczona !!