Szybkie rogaliki na śmietanie w 20 min – Warto zapisać przepis. Dla niespodziewanych gości

Spodziewasz się gości i nie masz co podać do kawy? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie!

Prosty i szybki przepis na znakomite rogaliki na śmietanie – potrzebujesz tylko 20 minut a puszyste rogaliki będą gotowe. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości.

Składniki na rogaliki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 90 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie

Do ciepłego, roztopionego masła dodajemy cukier i mieszany, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy.

Do ubitej masy dodajemy kolejno – śmietanę i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na części – każdą z nich rolujemy na kształt walca i łączymy w okrągłe pierścienie – tak formujemy nasze rogale. Wierzch rogali smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Pyszny dodatek do kawy jest gotowy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!