Szybkie rogaliki na śmietanie w 20 min – Warto zapisać przepis. Dla niespodziewanych gości
Spodziewasz się gości i nie masz co podać do kawy? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie!
Prosty i szybki przepis na znakomite rogaliki na śmietanie – potrzebujesz tylko 20 minut a puszyste rogaliki będą gotowe. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości.
Składniki na rogaliki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 90 g cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie
Do ciepłego, roztopionego masła dodajemy cukier i mieszany, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy.
Do ubitej masy dodajemy kolejno – śmietanę i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na części – każdą z nich rolujemy na kształt walca i łączymy w okrągłe pierścienie – tak formujemy nasze rogale. Wierzch rogali smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.