Pyszne rogaliki na śmietanie w 20 min – chrupiące i rumiane. Nawet sąsiadka zapuka po przepis.

Masz ochotę na chrupiące i rumiane rogaliki na śniadanie do kawy, albo jako przekąskę w ciągu dnia?

Już nie musisz szukać cukierni w pobliżu i wychodzić na dwór w ponure zimowe poranki. Sam zrobisz pyszne rogaliki, dosłownie w 20 minut!

Potrzebujesz:

  • 200 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki

Przygotowanie:

Do rondelka włóż masło i wsyp cukier, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.

Następnie do roztopionego masła wbij jajka i zmiksuj. Dodaj również śmietanę, ciągle ucierając.

Przesianą z proszkiem mąkę dodaj do płynnej masy i ucieraj dalej hakami do wyrabiania ciasta. Możesz także wyrobić je w misce ręcznie.

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż będzie elastyczne. Formuj z ciasta dosyć grube ruloniki i złączaj w pierścienie.

Piecz na natłuszczonej formie do ciastek 15 – 17 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki można po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.  

error: Treść zabezpieczona !!