Chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną i nadzieniem jabłkowym – Najlepsze ciasto pod słońcem.

Znakomity przepis, który na pewno warto spróbować.

Rogale są bardzo miękkie i jeśli masz teraz jabłka w domu, jest to zdecydowanie najlepszy sposób na ich użycie. Spróbuj też nadzienia z dżemem, makiem i orzechami włoskimi. Do odmierzenia składników użyj szklanki o pojemności 200 ml.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1 kostka (świeżych) drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Nadzienie do wyboru:

Nadzienie jabłkowe:

  • 4-5 szt. jabłek, cukru i cynamonu

Nadzienie orzechowe:

  • Orzechy mielone, cukier, 1-2 łyżki mleka
  • Możesz też spróbować nadzienia serowego, makowego lub dżemowego

Do posmarowania rogali przed wypieczeniem:

  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj cukier, sól, jajka, śmietanę, startą skórkę z cytryny.

Wrzuć 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki do letniego mleka i zmiażdż drożdże. Odstaw na chwilę. Zakwaszone drożdże dodajemy do mąki, a także do roztopionego masła.

Ciasto wyrabiamy rękami gładkie, które się klei, bez obaw, zawsze wyrabiamy ręką. Mieszaj przez co najmniej 10 minut, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotowujemy nadzienia: jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać cukier. Podobnie postępujemy z nadzieniem makowym.

Ciasto układamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 8 bochenków. Następnie dzielimy go na mniejsze bochenki, z których robimy 3-4 mniejsze bochenki. Zwiń każdy bochenek w okrąg. Wykonujemy nacięcia w górnej połowie ciasta nożem.

Na dole nakładamy nadzienie. Łyżką wycisnąć sok z jabłek , aby nie zabrakło ich podczas pieczenia. Zwiń, złóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka wymieszać z mlekiem, ubić i natrzeć rogaliki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez 20-25 minut na złoty kolor.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!